Korrespondent om drabsbølge i Malmø: Politiet har bedt om forstærkning

2016 var et blodigt år i Malmø, og i aftes blev en 16-årig dræbt.

Politiet ved endnu ikke, om den 16-årige havde forbindelse til bander, eller om han blot var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. (Foto: 50090 Johan Nilsson / TT © Scanpix)

Politiet er presset i Malmø. I aftes blev en 16-årig dreng dræbt af skud i bydelen Rosengård. Kort efter blev der affyret flere skud mod en lejlighed i byen.

Den slags episoder har plaget Malmø i længere tid. Drabet er det andet i det nye år, og i 2016 blev 11 personer dræbt alene i Malmø.

Volden og drabene presser politiet, siger DR’s Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

- Politiet kan ikke følge med, og de har meget svært ved at opklare de ting, der sker, fordi de implicerede parter som regel ikke har lyst til at tale med dem.

- Politiet har bedt om forstærkning fra resten af Sverige, for de er ikke i stand til selv at opklare og håndtere, hvad der sker i byen lige nu, siger Anna Gaarslev.

Op mod 10 grupperinger bag volden

Drabet er det andet i Malmø siden årsskiftet. 3. januar blev en 22-årig mand dræbt af skud i bydelen Fosie.

Tidligere samme døgn blev en 18-årig kvinde såret af skud i Rosengård, og 6. januar blev en mand i 30-års alderen såret af skud i en lejlighed i området Persborg.

Det er især bander, der er står bag de mange skudepisoder. Og der er ikke bare tale om én bandekonflikt, men adskillige.

- Svensk politi siger, at der måske er tale om hele 10 forskellige grupperinger af bander i Malmø. Det er grupperinger, der ikke er interesseret i at tale med politiet, og som beskæftiger sig med vold, trusler, narkotika, og det er bander, der er over hele byen. Det er unge mænd, der født og opvokset i Sverige, men langt de fleste har udenlandsk baggrund, siger Anna Gaarslev.

Den 16-årige dreng, der nu er en del af byens voldsomme drabsstatistik, blev fundet såret ved en busholdeplads kort før klokken 19. Han blev kørt på hospitalet, men døde kort efter af sine kvæstelser.

Politiet har afhørt vidner i området, men vil ikke oplyse, hvilke spor de forfølger.

Region Syds politichef betegner situationen i byen som "alvorlig".