Korrespondent om forgiftet familie: Det kan være for sent at undersøge årsag

To børn er døde, mens ni pårørende fortsat er indlagt med alvorlige symptomer på forgiftning.

Når en hel familie blive syge på den her måde, skal man tænke på en eneste ting, og det er forgiftning, siger Peter Geisling, DR's sundhedskorrespondent.

- Vi har netop fået meddelt, at to af de indbragte børn er afgået ved døden.

Sådan lød det fra Søren Ravn-Nielsen, vicepolitiinspektør hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, under et pressemøde torsdag aften.

En familie på 12, der bor på et flygtningecenter i Haslev på Sjælland, blev tidligere på dagen modtaget på flere forskellige hospitaler med svære symptomer på forgiftning.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi oplyste på pressemødet, at det er for tidligt at sige, om der er tale om svampeforgiftning, som de ellers tidligere på dagen oplyste kunne være årsag.

Familien havde symptomer som voldsom diarré, opkast og åndedrætsbesvær, og det peger i den retning, fortæller DR’s sundhedskorrespondent, Peter Geisling.

- Når en hel familie blive syge på den her måde, skal man tænke på én eneste ting, og det er forgiftning.

Grøn og hvid fluesvamp

Tidligere på dagen blev der også peget på, at det kunne være de meget giftige hvide og grønne fluesvampe, der var skyld i forgiftningen og dødsfaldene.

- Det er på grund af leverpåvirkningen. Der skal ikke mere til, end hvad der svarer til to sukkerknalder, før det er livsfarligt for et barn, siger Peter Geisling.

Der er ifølge Peter Geisling to forskellige slags giftstoffer i fluesvampene. Det ene påvirker ret hurtigt mavetarmsystemet, hvilket fører til den voldsomme diarré og opkast.

- Nogle dage senere bliver leveren påvirket af det andet giftstof. I teorien skulle det her måltid ligge fire, fem eller seks dage tilbage, siger han.

Svært at undersøge årsag

Normalt plejer man at kunne undersøge årsag til forgiftning med blodprøver og prøver af for eksempel opkast. Men fordi familien højst sandsynligt har været syge længe, kan det være for sent.

Derudover er der heller ikke madrester tilbage, som man kan undersøge for giftige svampe.

- Nøglen til en forklaring på, hvad der er sket, bliver, at forældrene forhåbentligt på et tidspunkt kan fortælle, hvad der er sket, siger Peter Geisling.

Det er meget sjældent, at der sker alvorlige svampeforgiftninger i Danmark, og hvis uheldet er ude, findes der også en modgift, hvis man kommer under behandling i tide.

- Så er der gode muligheder for at blive helbredt. I meget sjældne tilfælde sker der levertransplantationer, mens det er endnu mere sjældent, at folk dør.

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel blev der udtrykt undren over, at familien tilsyneladende ikke havde henvendt sig til sundhedsvæsnet tidligere. Det havde familien. DR Nyheder beklager.