Korrespondent: Tænketank bag rapport om 'islamofobisk' Danmark er Erdogans talerør

Kontroversiel tænketank understøtter Tyrkiets præsident og hans meninger.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, rådgives i dag af den mand, der grundlagde tænketanken Seta, der har udgivet en rapport med danske navne i. (Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE © Scanpix)

Der er en klar forbindelse mellem den tyrkiske præsident Erdogan og tænketanken Seta, der senest har udgivet en rapport, hvor Danmark stemples som et 'islamofobisk' land.

Det siger DR Nyheders korrespondent i Tyrkiet, Michael S. Lund - også selvom Seta selv benægter at være talerør for præsidenten.

- Tænketanken er grundlagt af en af hans toprådgivere. Stort set alle de rapporter, Seta laver, understøtter Erdogan og hans regerings syn på verden. Og de tager næsten altid fat i de ting, som Erdogan mener er et problem, siger Michael S. Lund.

- Ser man sammenfaldet mellem de folk, der arbejder for Seta, og hvor de ender bagefter, nemlig hos Erdogan, er der ikke tvivl om, at de er en form for talerør, siger han.

Den EU-finansierede rapport om Danmark har fået flere danske politikere op i det røde felt. I rapporten står blandt andet, at Danmark sidste år var præget af 'krænkende holdninger' og 'ekskluderende politiske kampagner' rettet mod herboende muslimer, skriver Jyllands-Posten.

Tordner mod Vesten

For kendere af Tyrkiet og udviklingen under Erdogans styre kommer sådan en rapport ikke som en overraskelse. Det er nemlig i høj grad en strategi for præsidenten at rette skytset mod Vesten.

- Du kan stort set ikke høre en tale under en valgkamp, hvor han ikke tordner mod Vesten, og hvor han taler om, hvor racistisk Europa er, siger Michael S. Lund.

I en af de seneste valgkampe i Tyrkiet brugte Erdogan terrorangrebet i New Zealand i marts år, hvor 49 personer blev dræbt i en moske, som et eksempel på, hvor islamofobisk Vesten er.

- Han afspillede klip fra drabsvideoen til valgmøder. Så det passer ind i det her verdensbillede, som Erdogan forsøger at skabe. At den muslimske verden er under angreb. Der passer sådan en rapport her godt ind, siger Michael S. Lund.

Det er kun få måneder siden, at Seta udgav en anden rapport, hvor Danmark også var nævnt.

Her blev en række folketingspolitikere, kommunalpolitikere og journalister beskyldt for at sympatisere med PKK, der af den tyrkiske regering og flere andre lande betegnes som en terrorbevægelse.

Rapporten fik Politiets Efterretningstjeneste til at ringe til de danskere, der er nævnt i den, og orientere dem herom.

Går efter journalister

Seta har også lavet en rapport, som oplistede en masse journalister, der arbejdede for udenlandske medier og blev fremstillet som fjender af staten.

- Derfor får det også opmærksomhed her i Tyrkiet, at en tænketank som Seta kan få støtte fra EU. Det forstår mange journalister her i landet ikke, siger Michael S. Lund.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har Danmark og flere andre EU-lande drøftet sagen med EU's repræsentant i Ankara. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

EU har betalt den seneste rapport med knap en million danske kroner. Det får politikere til at kritisere den såkaldte førtiltrædelsesbistand, som tilfalder Tyrkiet, fordi landet officielt kandiderer til at blive optaget i EU.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er 'virkelig vred' over rapporten.

- Selvfølgelig skal EU-midler ikke bruges til at finansiere en tyrkisk ngo's rapport om islamofobi i Europa, herunder Danmark, skriver han til Jyllands-Posten.

Peter Kofod fra Dansk Folkeparti mener, at EU bør standse al førtiltrædelsesfinansiering og meddele Tyrkiet, at landet aldrig bliver medlem af EU.

Facebook
Twitter