KORT: Børnefamilier flytter fra de store byer

Kommunerne lige uden for de store byer er attraktive for børnefamilierne, viser nye tal.

Storbyer som København, Aarhus, Odense og Aalborg oplever fortsat, at flere børnefamilier flytter der fra end der til.

Det er især kommunerne lige uden for de store byer, der får de nye beboere, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men det er ikke den romantisk drøm om at vende tilbage til landet og leve som ”Bonderøven” eller få et skud Morten Korch-idyl, der får børnefamilierne til at flytte, forklarer landdistriktsforsker Hanne Wittorff Tanvig fra Københavns Universitet.

Det er en bekymring for børnenes fremtid og et ønske om en mere stabil hverdag med en bedre balance mellem liv og arbejde, der lokker forældrene ud af byerne, forklarer Hanne Wittorff Tanvig

- Vi har en bevægelse i øjeblikket, hvor man går efter et sundere mere overskueligt liv også mentalt, siger hun til Kejser på P1.

Det gode liv på landet med job i byen

Det er ikke blot kommunerne lige omkring storbyerne, der har positiv tilgang af børnefamilier. Det meste af Fyn, Jylland og Sjælland får flere nye familier, end der flytter derfra.

Hanne Wittoff Tanvig peger på, at teknologien har gjort det muligt at bo på landet og arbejde inden for områder, der førhen krævede at man var i byen.

- Den der kombination med, at man bor ude i de her pragtfulde områder og har sit job med sig, ser vi flere og flere af, siger hun.

- Det er nye folk og livsstile, der realiseres uden for de store byer, og de trækker flere folk med sig. Det kan være mediefolk, it-udviklere og produktudviklere. Listen er lang, siger hun.

Større balance i flytteregnskabet

Der er generelt opstået en mere udveksling mellem kommunerne end tidligere. Udviklingen skyldes ifølge Hanne Wittorff Tanvig, at vi har lagt krisen bag os.

- Når der er krisetider, er bevægelsen ikke så stor. Nu er den løsnet op, så nu er folk begyndt at flytte, siger hun

I 2011 havde lidt over en tredjedel af kommunerne en nettotilflytning. I 2015 var der opstået en større balance, så lidt over halvdelen af kommunerne havde en nettotilflytning. Derfor mener Hanne Wittorff Tanvig også, at vi skal til at lave om på den måde, vi taler om områderne uden for de store byer.

- I mange år har medierne fortalt en afviklingshistorie, hvor den sidste lukker og slukker, siger hun.

- Landkortet er meget mere plettet, og der sker noget i landdistrikterne, der punkterer myten om, at der kun er en vej at gå nemlig fra land til by, siger hun.