KORT Sådan er danskernes indkøb af antidepressiv medicin

Socialt udsatte får oftere depressioner, og det forklarer en regional forskel i indkøb af antedepressiv medicin, forklarer professor.

Mere end 1.200 gange hver dag bliver der indløst en recept på antidepressiv medicin på landets apoteker.

Men der er stor forskel på, hvor i landet der bliver købt mest medicin mod depression pr. borger.

Den nyeste opgørelse over forbruget fra Statens Serum Institut er fra 2012. Den viser, at Allerød er den kommune, hvor der bliver købt mindst antidepressiv medicin pr. borger, mens Morsø er den kommune i landet, hvor der bliver købt mest.

På kortet ovenfor kan du se, om borgerne i din kommune købte mere eller mindre antidepressiv medicin end gennemsnittet i resten af landet i 2012, eller om kommunen lå på niveau med landsgennemsnittet.

Socialt udsatte får flere depressioner

For at forstå, hvorfor der er stor forskel på forbruget af antidepressiv medicin fra kommune til kommune, skal man kigge på de mennesker, der bor i kommunerne.

Det forklarer professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Finn Diderichsen.

- Forekomsten af angst og depression er meget skævt fordelt socialt, så kommuner med mange arbejdsløse og socialt udsatte vil have et højere forbrug af antidepressiv medicin, fordi de mennesker oftere bliver syge, siger han.

Den forklaring kan dog ikke stå helt alene.

- Det spiller også ind, at der er geografisk forskel på, hvor ofte læger vælger at udskrive antidepressiv medicin, siger Finn Diderichsen.

Brug for nye behandlingsmetoder

Danskernes forbrug af antidepressiv medicin er mere end firedoblet fra 1996 til 2012, men forbruget dykkede for første gang mellem 2011 og 2012 med et fald på 2,5 procent.

Forskning viser, at mellem 20 og 30 procent af depressive patienter ikke har gavn af de behandlinger, man råder over i dag som psykoterapi, elektrochok og medicin. Og mange bliver decideret resistente over for den antidepressive medicin.

Derfor er der et stort behov for alternative behandlingsformer, fastslår Poul Videbech, professor i klinisk psykiatri ved Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

- Vores behandlinger er i virkeligheden ikke særligt tilfredsstillende, og derfor er der hårdt brug for, at vi forsøger at presse grænserne for, hvad vi kan tilbyde af andre former for behandling, siger Poul Videbech.

FacebookTwitter