KORT: Sådan køber vi svinekød fra Esbjerg til København

Københavnerne køber 18 gange mere økologisk svinekød end syd- og vestjyder i COOPs butikker.

Der er stor forskel på, hvordan vi indkøber svinekød på tværs af landet.

Københavnerne køber for eksempel 18 gange så meget økologisk svinekød som danskerne i Syd- og Vestjylland.

I København udgør det økologiske svinekød 12,8 procent af det samlede svinekød, vi køber i COOP's butikker, mens det kun udgør 0,7 procent i Syd- og Vestjylland.

Det viser en opgørelse over, hvilken type svinekød vi køber i Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Irma, Fakta og Kvickly, der er samlet i Danmarks største detailhandelsvirksomhed, COOP.

I grafikken ovenfor kan du se, hvor stor forskel der er på vores forbrug af forskellige typer svinekød på tværs af landet.

Uddannelse gør forskellen

Det gennemgående mønster er, at indbyggere i de store byer og i Nordsjælland køber mere økologisk- og frilandskød end resten af landet.

Forskellen bunder dels i indkomst, men endnu mere i, hvilken uddannelse forbrugerne har, forklarer ananlysechef hos Coop, Lars Aarup.

- Vi ser en klar sammenhæng mellem forbruget af økologi og uddannelsesniveau. Derfor ser vi et højt forbrug af økologi i de byer og områder, hvor folk er højtuddannede, siger han.

Lille stigning

De seneste år har forbruget af økologisk svinekød ligget nogenlunde stabilt i Coops butikker, men der er en lille stigning at spore.

- Der er sket en stigning de sidste fem år, hvor det stille og roligt spreder sig fra de store byer og ud i landet, siger Lars Aarup.

Stigningen har de også producenten hos Friland A/S, der står for størstedelen af salget af både økologisk- og frilandssvinekød i Danmark. I 2012 blev der solgt 18 procent mere af deres økologiske svinekød end i 2011.

Det har ikke været muligt at få oplysningerne om, hvordan vi køber svinekød hos butikkerne under Dansk Supermarked og Dagrofa, der favner SuperBest, Spar og Kiwi.

Men ser man på danskernes samlede forbrug af økologisk svinekød udgør det dog fortsat kun mellem en og to procent af hele vores forbrug af svinekød, viser tal fra Danmarks Statistik.

I grafikken øverst i artiklen er medtaget fire forskellige typer svinekød. Der findes flere typer, men vi har udvalgt de største. Tre af dem kan du læse om her, mens Bornholmergrisen er produceret af udvalgte grise på Bornholm, der lever op til særlige krav om bedre dyrevelfærd og kvalitet. Læs mere her.

Facebook
Twitter