Kortuddannede diabetespatienter har større risiko for at få amputeret benet

Diabetikere med korte uddannelser får flere alvorlige komplikationer og er vanskeligere at behandle, viser ny ph.d.-afhandling.

Det er sværere at hjælpe kortuddannede diabetikere, mener Tina Vilsbøll, der leder diabetescentret på Gentofte Hospital. (© dr)

Risikoen for at miste synet eller at få amputeret sit ben på grund af diabetes er markant større, hvis man hører til den fattigste og dårligst uddannede del af befolkningen.

Det viser et historisk stort forskningsstudie af 320.000 danske diabetikere.

- Vores resultater viser, at diabetikere, der har lav uddannelse, over hele deres sygdomsforløb oplever værre tilstande end diabetikere med høj uddannelse, siger Camilla Sortsø, ph.d. i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, som har lavet undersøgelsen i samarbejde med Institute for Applied Health Economic Research, ApHER.

Flere alvorlige komplikationer

Diabetikere med kort uddannelse har også langt flere alvorlige komplikationer, når de bliver diagnosticeret med diabetes - blandt andet fordi sygdommen bliver opdaget fem år senere end hos langtuddannede.

- Det betyder, at hele deres sygdom jo allerede er så fremskredet, at det er svært at komme tilbage til en tilstand, hvor man jo faktisk kan leve godt med sin diabetes, siger Camilla Sortsø.

Den sene diagnose for kortuddannede betyder også, at de har langt større risiko for komplikationer såsom blindhed, nyresvigt og amputationer.

Samtidig viser afhandlingen, at patienter med en længere uddannelse har 16 procent lavere risiko for at dø tidligt på grund af deres sygdom.

Svært at hjælpe

Og det er vanskeligere for lægerne at behandle kortuddannede diabetikere, fordi de eksempelvis kan være presset økonomisk, fortæller Tina Vilsbøll, der leder diabetescentret på Gentofte Hospital.

- Der er mange andre ting udover det at have diabetes, de ikke har styr på. Det kan godt være, at jeg gerne vil hjælpe med at få styr på det, men jeg har svært ved at hjælpe med at få styr på alle de andre ting, siger hun.

Derfor mener hun, at man fra politisk side af skal forebygge sig ud af skævheden.

- Politikerne skal være klar til at lave en indsats om tidlig opsporing af patienter i endnu større grad, end vi gør i dag. Vi skal lave endnu bedre forebyggende behandling. Og når patienterne har deres diabetes, så skal vi have rammer - centre, behandlingssteder - der kommer hele vejen rundt om patienten.

Der er meget mere om ulighed i sundhed, når DR1 sender andet afsnit af dokumentarserien ’En syg forskel’ mandag aften klokken 20:45.