Kostråd bider på de færreste

Meget få kan bruge kostråd og sundhedstip, som de læser i blade og på nettet eller ser i tv. Mange tror, at man bliver ekspert ved at tabe sig på tv.

fødevarer, grøntsager, supermarked, butikker, rådden, muggen, dårlig (© Colourbox)

Kun en procent af befolkningen føler, at de bliver meget klogere af alle de

kostråd
og sundhedstips, de læser i blade, aviser, på nettet eller ser på tv. Det viser en
meningsmåling
, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq.

En fjerdel af befolkningen føler, at de bliver lidt klogere af sundhedsbombardementet, mens næsten en tredjedel bliver lidt eller meget forvirret af alle de mange oplysninger.

Mister overblikket

En cand.scient i human ernæring mener, at det ikke er så underligt, at vi mister overblikket i mængden af sundhedstips.

- Det kræver ikke længere nogen udannelsesmæssig baggrund af relevans, før en journalist tror på, at en person ved noget om ernæring og mad. De personer, der er blevet kendt på at lave en smothie eller tabe sig på tv, bliver nu pludselig ekspert, og professorerne i ernæring ligger nederst på de lister, som danskerne lytter til, siger cand.scient i human ernæring Per Brændgaard til Newspaq.

- Seriøsiteten går tabt, når man den ene dag får det ene budskab at vide og næste dag det modsatte. Der er simpelthen så mange modstridende

kostråd
i danske aviser og magasiner, siger Jess Myrthu fra kommunikationsfirmaet Jøp, Ove & Myrthu.

Tror at folk ved besked

Hos

Fødevarestyrelsen
, der har ansvaret for de officielle
kostråd
, kæmper man da også en hård kamp for at få sine budskaber til at trænge igennem pressens sundhedsmur af modsatrettede og omskiftelige budskaber.

- Jeg har dog en tro på, at folk har en eller anden grundlæggende forståelse for, hvad der er sundt og ikke sundt; at vi skal spise mere fisk, mere frugt og grønt, og at vi skal spare på fedtet, siger ernæringsfaglig medarbejder Susanne Walter Johannessen.

Facebook
Twitter