Krabbe med boksehandsker fanget i Kattegat

Den har uldne kløer og er indvandret fra Kina. Og så kan den ødelægge diger og flodbrinker. Et eksemplar af den berygtede kinesiske uldhåndskrabbe er fanget af en garnfisker i Kattegat.

Den kinesiske uldhåndskrabbe er fanget af en garnfisker i Kattegat. Krabben er set et par gange i danske farvande, siden den første gang blev observeret i 1927. (Foto: Nordsømuseet i Hirtshals © Scanpix)

Et eksemplar af den berygtede kinesiske uldhåndskrabbe er fanget af en garnfisker i Kattegat.

Krabben er ikke ganske ukendt i danske farvande, hvor den er set et par gange, siden den første gang blev observeret i 1927, oplyser Nordsømuseet i Hirtshals.

For fisker Jan Thomsen var krabben dog en helt ny oplevelse, da han hev den op med sine rødspættegarn ved Lyngså Strand syd for Sæby.

- Jeg har aldrig i mine 30 år som fisker set sådan en krabbe. Det ser nærmest ud, som om den har boksehandsker på kløerne, sagde Jan Thomsen, da han ringede til museet, hvor den eksotiske gæst nu er indlogeret.

Lange gange i diger og flodbrinker

Uldhåndskrabben kan på grund af de lodne "handsker" ikke forveksles med andre krabber i de danske farvande. Dyret er berygtet, fordi det graver lange gange i diger og flodbrinker og herved ligefrem kan underminere disse anlæg. Det er sket flere gange i Sydeuropa.

Krabben er sandsynligvis indført fra Kina til Europa med ballastvand i fragtskibe. Den er afhængig af både saltvand og ferskvand. Æggene lægges i saltvand, og efter at larverne har udviklet sig, vandrer de unge krabber langt op i floderne, hvor de opholder sig, indtil de er fire-fem år gamle og søger tilbage til havet for at yngle.

Invasive arter

Der er dog ikke umiddelbart tegn på, at krabben er ved at blive almindelig i danske farvande, siger biolog Henrik Flintegaard fra Nordsømuseet.

- Men da krabben har bedre livsbetingelser ved højere temperaturer end dem, vi normalt har på vore breddegrader, kan man ikke afvise, at stigende havtemperaturer kan betyde, at den kan etablere sig herhjemme, siger han.

Uldhåndskrabben nævnes også i officielle rapporter om klimaændringer som en af de såkaldt invasive arter, der kan brede sig fremover.

Hvor længe krabben vil overleve i sit bassin i Nordsømuseet er ikke til at sige. Men foreløbig ser den ud til at trives, fortæller Henrik Flintegaard.