Kræftbehandling får penge på bekostning af andre sygdomme

Især lungesygdommen KOL nævnes som en af de sygdomme, der trænger til at få tilført flere penge.

En opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kræftbehandlingen har fået en priviligeret plads. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Når behandlingen af lungesygdomme har fået én ekstra krone i regionernes budgetter de seneste år, har kræftområdet fået knap fire kroner, mens området har fået 7,50 kroner, hver gang hjertekarsygdomme har fået en ekstra krone.

Det viser en opgørelse fra Danske Regioner, som Kristeligt Dagblad har fået lavet. Dansk kræftbehandling har fået et tiltrængt løft med de i alt tre kræftpakker, der skal bringe Danmark på niveau med vores nabolande.

Ifølge professor Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), skal man være opmærksom på, at den ene plan ikke tager den næste, for når et område prioriteres, må andre lide afsavn.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, kalder det udtryk for en "villet" og "ønsket" udvikling.

- Men det betyder ikke, at udviklingen i udgifter til kræft også i fremtiden skal udkonkurrere andre sygdomsområder. Lungeområdet har i en række år haltet efter, siger han.

Også formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe, overlæge Torben Riis Rasmussen, mener, at lungesygdommen KOL er underprioriteret. KOL betragtes populært ikke som livstruende, men virkeligheden er, at prognosen for mennesker med svær KOL er lige så ringe som for mange kræftsyge, siger han.

Facebook
Twitter