Kræftens Bekæmpelse ærgrer sig over færre HPV-vaccinerede

Flere vil få livmoderhalskræft, fordi færre piger bliver vaccineret mod HPV. Det vurderer Kræftens Bekæmpelse.

Det er dårligt nyt for bekæmpelsen af livmoderhalskræft, at færre piger har valgt at blive vaccineret mod HPV som 12-årige. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en kommentar til mandagens tal for antallet af HPV-vaccinerede.

Mandag oplyser Statens Serum Institut således, at mens 49 procent af piger født i 2002 fik en HPV-vaccine, faldt den andel til 24 procent for piger født i 2003.

- Når tilslutningen er faldet, hænger det i høj grad sammen med den megen, og til tider hårde og ikke helt korrekte, debat, der har været om vaccinen.

- Men vi må ikke glemme, at HPV-vaccinen er et gennembrud inden for forebyggelse af kræft, skriver forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak i en pressemeddelelse.

HPV, eller Human Papillomavirus, er en infektion, der rammer både mænd og kvinder. For kvinder kan den give livmoderhalskræft. Statens Serum Institut skriver, at "stort set alle seksuelt aktive kvinder bliver forbigående smittet" i løbet ad livet.

Derfor kan alle kvinder i Danmark blive vaccineret mod infektionen, og bliver det automatisk tilbudt. Vaccinen er under anklage for at give bivirkninger i form af svimmelhed, kvalme og træthed, og antallet af indberettede bivirkninger er steget år for år

- Vaccinen beskytter mod 7 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft, og blandt de piger, der ved udgangen af 2015 var fuldt vaccineret, vil 1655 undgå at udvikle livmoderhalskræft, og 368 vil undgå at dø af sygdommen, skriver Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse.

Derfor vil Kræftens Bekæmpelse fortsat kæmpe for, at så mange piger som muligt benytter statens tilbud om en gratis vaccine.

- Livmoderhalskræft er en rædselsfuld sygdom, som vi skal have udryddet. Med HPV-vaccinen kan vi skåne en masse kvinder for sygdom og lidelse, og derfor opfordrer vi alle danske piger til at tage imod HPV-vaccinen, siger Mette Lolk Hanak.

/ritzau/