Kræftens bekæmpelse: Alle, der har fået sjælden kræft af asbest, bør kompenseres

Vi har et ansvar som samfund, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Godtgørelsen for ægtefæller og samlevere med folk, der har arbejdet på Dansk Eternit Fabrik, er i dag på 170.000 kroner. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Uanset hvordan du er blevet udsat for det kræftfremkaldende asbeststøv, skal du tilbydes en godtgørelse, hvis du får den livstruende og sjældne lungehindekræft.

Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er et samfundsmæssigt ansvar, at vi har brugt asbest for længe. Også længere end vi godt vidste, det var farligt, lyder det fra organisationens administrerende direktør, Jesper Fisker.

Meldingen kommer, efter forskere fra Aalborg Universitetshospital har fundet frem til, at børn født i perioden 1940-1970 og har gået i skole ved siden af Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, har syv gange så stor risiko for at få den sjældne, men alvorlige lungehindekræft som andre.

Og det er fuldstændig urimeligt, mener direktøren, der også kalder asbestsagen for en national katastrofe:

- Det, vi i det mindste kan gøre, er at være vores opgave voksen som samfund og give en kompensation til denne gruppe, siger Jesper Fisker.

Forsker bag undersøgelsen bakker op

Fabrikken levede op til gældende lovgivning på området, dengang de brugte asbest i produktionen, men Dansk Eternit Fabrik lå i et tætbefolket område.

Selvom forskerne har undersøgt risikoen hos tidligere skolebørn, er hovedresultatet, at alle, der har været nabo til fabrikken, mens produktionen med asbest stod på, har en øget risiko.

En af forskerne bag undersøgelsen er professor ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital Øyvind Omland. Han er enig i, at alle, der får lungehindekræft, bør få tilbudt en godtgørelse.

- Denne undersøgelse og andre viser, at asbestfibrene ikke respekterer fabrikkernes afgrænsning, siger professoren og fortsætter:

- Hvis man er så uheldig at være nabo til sådan en fabrik, er man i risiko for at blive udsat for fibrene, og dermed i risiko for at få denne sygdom. Man er fuldstændig uforskyldt i at få en alvorlig og dødelig sygdom.

Det handler om at sende et signal

En godtgørelse betyder en økonomisk kompensation for et tab, der ikke kan måles i penge. I dag kan du få en godtgørelse fra staten, hvis du selv har arbejdet med asbest, eller du har boet med nogen, som har.

Det kan for eksempel være, hvis du har været gift med en, der har arbejdet på for eksempel Dansk Eternit Fabrik, eller hvis en af dine forældre arbejdede der, mens du boede hos dem.

Godtgørelsen er på 170.000 kroner, og det er denne ordning, Kræftens Bekæmpelse mener skal udvides. En udvidelse, der ifølge organisationen vil koste seks millioner kroner, da kræftsygdommen er sjælden.

Selvom godtgørelsen er økonomisk, er det egentlig ikke pengene, det drejer sig om, understreger Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør, Jesper Fisker:

- Det er tragisk, hvis man får den her sygdom, og det kan vi desværre ikke lave om på efterfølgende, siger han og uddyber:

- Det er signalet i, at vi anerkender, at vi har et samfundsmæssigt ansvar for, at nogen – heldigvis relativt få personer - udvikler kræft.

Hvad er asbest, og hvorfor kan det være farligt?

 • Allerede i 1960 slog forskning fast, at der var en sammenhæng mellem asbest og lungehindekræft.

 • I Danmark blev asbest gradvist forbudt fra 1972. Virksomheder som Dansk Eternit Fabrik fik dispensation til at bruge asbest til fremstilling af tagplader op i 1980'erne.

 • Da asbest ikke kan brænde og tåler temperaturer op til 900 °C, har det været brugt til armering, isolering og brandsikring, og det har været brugt i en lang række bygningsmaterialer op til midten af 1980'erne.

 • Ved arbejde med asbest og asbestholdigt materiale kan der opstå støv. Støvet indeholder fibre i form af meget tynde nåle. På grund af asbestens struktur kan fibrene spaltes på langs og blive meget tynde. Når diameteren er under tre mikrometer, kan fibrene trænge helt ud i de allermindste forgreninger i lungerne.

 • Indånding af asbestfibre kan give anledning til følgende sygdomme:

 • Asbestose, som er en kronisk lungesygdom og viser sig typisk 10-20 år efter udsættelsen for asbest.

 • Lungekræft, som typisk optræder 10-30 år efter udsættelse for asbest.

 • Lungehindekræft, som typisk opstår 15-50 år efter udsættelse for asbest.

 • Fortykkelse af lungehinden (pleura plaqes).

 • I sjældnere tilfælde kan der opstå kræftsygdomme i mave og tarm, hvis man har været udsat for asbest.

 • Asbest og tobaksrygning forstærker hinandens virkninger kraftigt og øger risikoen for lungekræft, men ikke for lungehindekræft.

Kilder: Arbejdsmiljø.dk, Kræftens Bekæmpelse

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk