Kræftens Bekæmpelse går til kamp mod dyr kræftmedicin

Interesseorganisation tilslutter sig europæisk taskforce hvis mål er lavere medicinpriser.

Målet med en europæisk taskforce er at dele information om nationale prisaftaler landene i mellem og at samle landene, så de har et større mandat, når der skal forhandles priser med medicinalindustrien. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Kræftmedicin bliver dyrere og dyrere, men nu skal den udvikling stoppes, hvis det står til Kræftens Bekæmpelse.

Derfor går de nu sammen med lignende organisationer i en række lande som Frankrig, Finland og Holland, hvor man i fællesskab vil oprette en europæisk taskforce, der skal forsøge at få priserne ned på kræftmedicin.

Det er nødvendigt, hvis danske kræftpatienter fortsat skal have lige adgang til effektiv kræftmedicin, siger Jes Søgaard, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

- De høje medicinpriser belaster budgetterne, og de belaster den meget gode værdi, vi har i det danske sundhedsvæsen - nemlig at alle kræftpatienter, uanset privatpungens størrelse, skal have lige adgang til de effektive præparater, som desværre er meget dyre.

Målet med en europæisk taskforce er at dele information om nationale prisaftaler landene imellem og at samle landene, så de har et større mandat, når der skal forhandles priser med medicinalindustrien.

- Vi er nået til det punkt, hvor vi siger: Nok er nok. Medicinalindustrien handler uansvarligt. For 15 år siden kunne man nå til enighed om en rimelig prissættelse, men siden da har medicinalindustrien efterhånden mistet al for form for rimelighed, siger Jes Søgaard.

Ifølge Jes Søgaard viser undersøgelser fra USA, at prisen på kræftlægemidler er steget 100 gange de sidste 35-40 år.

Facebook
Twitter