Kræftens Bekæmpelse: Ja, de fleste kræfttilfælde er sort uheld

Men derfor kan det stadig godt betale sig at leve sundt, for fire ud af ti tilfælde kan forebygges, siger organisationen.

Det kan godt være, at de fleste former for kræft skyldes 'sort uheld' - men, der er fortsat rigtig mange kræfttilfælde, der kan forebygges ved at have en sund livsstil. (© DR)

De fleste tilfælde af kræft skyldes ikke usund livsstil, men derimod sort uheld.

Det hævder forskere fra Baltimore i USA i en ny forskningsrapport. De skriver, at pludselige ændringer i cellers arvemateriale er hovedårsagen til de fleste kræfttilfælde - 65 procent, anslår forskerne.

Og det bestrider man ikke hos Kræftens Bekæmpelse.

- Det stemmer egentlig meget godt med det, vi ved i forvejen, siger Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Fire ud af ti tilfælde kan forebygges.

Men det betyder også, at en stor del af kræfttilfældene KAN forebygges.

- Omkring 40 procent af kræfttilfældene kan forebygges med en sund livsstil, så det er meget vigtigt at leve sundt, siger Iben Holten.

Forskerne fra Baltimore undersøgte 31 forskellige typer af kræft, blandt andet leukæmi og kræft i bugspytkirtlen, knoglekræft, testikelkræft, livmoderkræft og hjernekræft - og fandt frem til, at disse langt hen ad vejen kunne forklares som biologisk sort uheld.

- Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke fordi, at man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkninger fra omgivelserne. Det er slet og ret fordi, at den ramte personer har været uheldig. Det er at tabe i lotteriet, siger kræftforskeren Bert Vogelstein fra Johns Hopkins Universitetets medicinske fakultet i Baltimore.

Nogle kræftformer er mere påvirkelige end andre

Andre former for kræft, såsom kræft i endetarmen, hudkræft og lungekræft er derimod mere påvirkelige af livsstil og omgivelser.

Og netop derfor er det fortsat en god ide at leve sundt, hvis man vil undgå at få kræft, siger Iben Holten.

- Der er ingen garantier, men man behøver jo ikke at øge sin risiko unødigt. Og der er altså ingen tvivl om, at man nedsætter sin risiko for at få kræft betragteligt ved at leve sundt, siger Iben Holten.

Facebook
Twitter