Kræftens Bekæmpelse: Kvinder skal have information om kræft efter operation

Det er patientens ret at blive informeret om konsekvenser efter en operation - også selv om risikoen er lille.

Selv om der kun er en lille risiko, så skal patienterne informeres om de livsfarlige konsekvenser, som kan følge efter en operation i livmoderen. Det er simpelthen deres ret.

Så klar er meldingen fra Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse. Meldingen kommer fordi, 5000 kvinder hvert år får fjernet såkaldte muskelknuder i livmoderen, og for langt de fleste af dem sker indgrebet uden efterfølgende problemer. Men for omkring 10 kvinder hvert år bliver de dødelige kræftceller spredt i ud i resten af kroppen.

- Patienterne skal have mulighed for at forholde sig til en mulig risiko. For den kvinde, som det her sker for, er det et meget alvorligt problem, siger Iben Holten.

Vil ikke gøre kvinder nervøse

Når risikoen for kræftspredning er ret lille, fortæller lægerne ikke kvinderne om det - det vil nemlig gøre dem unødvendigt bekymrede, lyder det fra ledende overlæge på Roskilde Sygehus, Lars Alling Møller.

En af de kvinder, som ikke fik noget at vide om mulige konsekvenser efter en operation er Lia Clemmensen på 54 år.

Torsdag aften fortalte hun i TV-Avisen, at hun sidste år blev opereret for en formodet godartet muskelknude, men lægerne på Roskilde Sygehus fortalte hende ikke noget om, at hun kunne risikere at få kræft af operationen.

Kræft i hele bughulen

Men kort efter får hun fortalt, at man under operationen måske har spredt kræftvæv i hendes underliv. Syv måneder efter indgrebet viser en scanning så, at kræften har spredt sig i hele hendes bughule.

Og Lia Clemensen ville have valgt en anden operationsform, hvis hun havde fået muligheden.

- Jeg skulle have haft information om, at der kunne være en lille risiko for kræft i muskelknuden. Uanset hvor lille risikoen er for, at der er kræft til stede i muskelknuden, har kvinder krav på at få at vide, at den risiko er der, siger hun.

Knude skæres i stykker

Når en muskelknude fjernes, sker det ofte ved en kikkertoperation.

Men hvis knuderne er for store, må lægerne skære dem i mindre stykker og fjerne stumperne gennem et tyndt rør i huden. Det er denne proces, som kan sprede kræftceller til kvindes bughule, hvis en af de opklippede muskelknuder indeholder kræft:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52cf9ed3a11f9d0488253275

Årsagen, til at læger ofte vælger den nye operationsmetode, er, at den er langt mere skånsom end den gamle metode, hvor man skærer maven op.

Se hele indslaget hvor Lia Clemmensen herover.

Facebook
Twitter