Kræftens Bekæmpelse: Kvinder under 30 kan trygt fortsætte med hormoner

Kvinder kan faktisk undgå andre kræftformer ved at tage p-piller tidligt i livet, påpeger cheflæge.

Et nyt dansk studie viser, at forekomsten af brystkræft blandt kvinder, der bruger hormonprævention, er marginalt højere end hos kvinder, der aldrig har taget f.eks. p-piller eller brugt hormonspiral. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Det kommer ikke bag på Kræftens Bekæmpelse, at hormonholdig prævention som p-piller og hormonspiraler kan øge risikoen for brystkræft, som er konklusionen i et nyt dansk studie.

- Undersøgelsens resultater er for så vidt ikke nye. Vi har gået og regnet med, at risikoen var nogenlunde i den størrelse, som vi ser i undersøgelsen i dag, siger Niels Kroman, cheflæge og professor ved Kræftens Bekæmpelse.

Man kan få det bedste ud af p-piller ved at tage dem tidligt i livet, hvor det måske også er der, at kvinderne har mest brug for det.

Niels Kroman, cheflæge og professor ved Kræftens Bekæmpelse

Det mest afgørende nye i det omfattende studie er ifølge Niels Kroman, at det nu også er dokumenteret, at det ikke kun er p-piller, der øger risikoen for brystkræft, men at hormonholdige spiraler medfører den samme risiko.

Men det betyder ikke, at man skal skynde sig at kaste pillerne i skraldespanden eller få fjernet sin spiral, påpeger han:

- Vi kan se, at der er en lille risiko. Men for kvinder før 30 års-alderen vil det her ikke betyde noget. De kan roligt forsætte med at anvende hormonprævention.

Han anbefaler til gengæld, at kvinder omkring 40 år eller i overgangsalderen stopper op og overvejer, om det ikke er på tide at lægge hormonerne på hylden - særligt, hvis der er andre risikofaktorer som for eksempel brystkræft i familien.

Nedsætter risiko for andre kræftformer

Studiet viser, at risikoen for at udvikle brystkræft stiger, jo længere tid kvinden har brugt hormonproduktet. Efter det første år er risikoen steget med ni procent, mens der efter ti års brug er en 38 procent øget risiko for brystkræft.

Alt imens de hormonholdige præventionsmidler giver en lidt større risiko for brystkræft, så er det tidligere vist i studier, at både p-piller og særligt hormonspiraler kan være med til at holde andre kræftformer for døren.

Det er blandt andet risikoen for at blive ramt af livmoderkræft - ej at forveksle med livmoderhalskræft - der kan mindskes ved brug af spiral. Faktisk har et studie fra Norge vist, at man i nogle tilfælde helt kan fjerne forstadier til livmoderkræft ved at sætte en hormonspiral op.

- Der er sikker dokumentation for, at risikoen for kræft i æggestokkene, kræft i livmoderen og tilsyneladende også i tyktarmen, falder med brugen af hormonprævention, siger Niels Kroman.

Derfor kan den nye undersøgelse være med til at nuancere den viden, der er indenfor området, og der kan derfor gives bedre rådgivning til kvinder, der bruger hormonpræparater som prævention, siger cheflægen:

- Man kan få det bedste ud af p-piller ved at tage dem tidligt i livet, hvor det måske også er der, at kvinderne har mest brug for det. Og senere i livet, hen mod overgangsalderen, skal man lige stoppe og overveje, om man kan vælge en anden præventionsform, siger Niels Kroman.

Studiet viser, at kvinder mellem 15 og 49 år, som bruger hormonprævention i gennemsnit øger risikoen for at få brystkræft med 20 procent. Normalt vil 55 ud af 100.000 kvinder i aldersgruppen, som aldrig har brugt hormonal prævention, i løbet af et år få brystkræft. For kvinder, der bruger hormonprævention ligger tallet på 68 ud af 100.000 kvinder.