Kræftens Bekæmpelse: Lakridspiben er ikke betalt af tobakspenge

Kræftens Bekæmpelse vil ikke udelukke, at tobaksfirmaer støtter lakridspiber. Producenten afviser, og kalder det en absurd påstand.

Kræftens Bekæmpelse mener, at lakridspiber får børn og unge til at begynde med at ryge. Derfor er de positive overfor et forbud. (Foto: © Lars Møller, Scanpix)

Opdateret kl. 15.04: Dr.dk har forelagt Cloettas svar til Kræftens Bekæmpelse, der nu alligevel ikke tror, at lakridspiberne er støttet af tobaksindustrien.

Lakridspibeproducenterne kan meget vel være i lommerne på tobaksindustrien. Det mener de hos Kræftens Bekæmpelse, der er positive over for, at EU muligvis forbyder at sælge slik, snacks og legetøj, der ligner tobaksvarer.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det helt normalt, at tobaksindustrien støtter produkter, der kan få flere til at ryge.

- Jeg ved, de gør det med tøjmærker. Jeg ved, der er klare forbindelser mellem tobaksindustrien og en lang række andre industrier, siger Niels Them Kjær, der er koordinator for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Vil ikke udelukke lakridspibeforbindelse

Så du vil ikke udelukke, at der flyder penge mellem tobaksindustrien og lakridspibefabrikkerne?

- Nej, det vil jeg ikke udelukke, siger Niels Them Kjær, der uddyber, at der er adskellige eksempler på den slags - blandt andet i USA.

Det er Cloetta Danmark, der producerer de lakridspiber, der bliver solgt fra slikhylden i de danske butikker. Her afviser marketingschef Heidi Teschemacher fuldstændig, at de skulle få penge fra tobaksfirmaerne

- Nej, det gør vi absolut ikke. Og undskyld jeg griner, men det er en absurd påstand.

Og efter at have hørt svaret Cloetta, så erkender Niels Them Kjær, at de danske lakridspiber nok er helt røgfri.

Hvad er din reaktion på at Cloetta kalder det for en absurd påstand?

- Det tror jeg egentlig heller ikke de er. Det lyder i hvert fald ikke sådan på dem, siger Niels Them Kjær til dr.dk.

Lakridspiber må ikke blokere EU

Lakridspiberne er en del af et større EU-direktiv. Derfor vil Kræftens Bekæmpelse ikke have, at der bliver stukket en lakridspibe i hjulet på det samlede direktiv, som forbyder salg af tobakslignende slik og legetøj.

- Det her direktiv har været undervejs i årevis, og det her er et lille element. Jeg synes ikke, at de danske lakridspiber er så stor en sten, at det skal vælte hele direktivet. Der er så mange andre slikprodukter på markedet, at vi som forbrugere nok overlever et forbud.

Kan du forstå, hvis nogen tænker, det her er hysterisk?

- Ja, det kan jeg sagtens. Jeg tror heller ikke selv, at et forbud mod lakridspiber vil gøre den store forskel. Men de er røget med i købet, når man forbyder de produkter, som er mere fornuftige at forbyde.

Har du selv spist lakridspiber?

- Ja, det har jeg. Sidst jeg købte dem, brugte jeg dem til at bestikke vores it-afdeling til at gøre mig en tjeneste.

Er du så begyndt at ryge?

- Nej, det er jeg ikke. Skriver du for jeres bagside-redaktion?

Nej, men tror du så, danskerne har en forståelse for, at I gerne vil have lakridspiber forbudt?

- Næ, det tror jeg sådan set ikke, de har. Men hvis de satte sig ind i EU-direktivet, og forstod de mange fornuftige elemtenter, der er, så ville de stemme for det.