Kræftens Bekæmpelse ønsker vitaminer på recept

Nogle vitaminer skal kun sælges på recept, foreslår Kræftens Bekæmpelse efter undersøgelse dokumenterer, at man dør tidligere, når man spiser visse vitaminer.

piller (© Colourbox)

Efter at en stor international undersøgelse igen har slået fast at visse vitaminer, nemlig de såkaldte antioxidanter, kan skade mere end de gavner, må myndighederne gribe ind, mener Kræftens Bekæmpelse.

Organisationen opfordrer til, at der indføres receptpligt for nogle vitaminer, og at nogle produkter med meget høje doser af f.eks. A og E-vitamin helt forbydes eller ikke godkendes efter en revurdering.

- Der er overhovedet INGEN gavnlige effekter af at tage de her antioxidanter, siger forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland.

Ved høje doser kan de nævnte vitaminer ligefrem være skadelige, og give højere risiko for at dø tidligere end hvis man ikke tager dem, siger Anne Tjønneland.

- Dødeligheden stiger, når man tager lidt højere doser end almindelige vitaminpiller, siger hun.

Der er tale om produkter, som man finder i store mængder på hylderne på ethvert apotek, Matas- eller Helsekostbutik. Det drejer sig om a-vitaminer, beta-caroten, c-vitaminer, e-vitaminer og selen.

Brug for mere information

På Kræftens Bekæmpelse hjemmeside kan man allerede i dag læse, at der ikke er nogen gavnlig virkning af disse antioxidanter. Faktisk har forskningsleder Anne Tjønneland endnu ikke set et eneste studie fra vestlige lande, hvor disse produkter har vist sig at forebygge kræftsygdomme. Men der er brug for at få mere information ud til borgerne, siger Tjønneland. Og så må myndighederne gå i gang med at revurdere hele området med kosttilskud.

- Er der overhovedet brug for at have godkendte præparater med for eksempel e-vitamin, hvor der er en øget dødelighed, spørger hun retorisk.

Piller på recept

Hun mener, at Lægemiddelstyrelsen bør revurdere hvilke produkter, der overhovedet skal godkendes, og hvor grænsen skal gå for, hvornår der er tale om kosttilskud, som man frit kan tage ned fra hylden, og hvornår det skal være godkendt som lægemidler med strengere krav f.eks. til oplysninger om risici og bivirkninger. Og så kan det være en god ide, især ved vitaminer i høje doser, altså højere end i vitaminpiller, at de skal ordineres, mener Anne Tjønneland.

- Sådan så det kræver en snak med egen læge, før man gå i gang med at tage de her kosttilskud.

Behov for revurdering

Også Forbrugerrådet mener, at myndighederne nu må se nærmere på kosttilskudsmarkedet.

- Mange tager de her antioxidanter, fordi de tror, det er sundt, så myndighederne bør se på, om der er fare for, at folk tager for meget og om der er behov for en revurdering af de her produkter, siger fødevarepolitisk medarbejder, Camilla Udsen.

Det må indgå i overvejelserne, om der skal indføres receptpligt, siger Camilla Udsen, men der er også andre muligheder:

- Man kunne for eksempel sætte en advarsel på pilleglassene, foreslår hun.

Fødevarestyrelsen har bedt Danmarks Tekniske Universitet gennemgå undersøgelserne og afventer en tilbagemelding, før den selv forholder sig til dem.