Kræftens Bekæmpelse: Usikker på effekt af ny test mod livmoderhalskræft

Det er uvist, hvilken effekt et ministeriums forslag mod livmoderhalskræft vil få, mener Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse er overordnet set tilfredse med forslagene, men siger også, at det fortsat er uvist, hvilken effekt forslagene vil få. (Foto: MARIE HALD © DR ARKIV)

Kræftens Bekæmpelse er overordnet tilfreds med Sundhedsstyrelsens forslag til at forbedre indsatsen mod livmoderhalskræft.

Men overlæge Janne Bigaard mener, at det er uvist, om hpv-testen vil have en effekt på det største problem i forhold til den aggressive kræftform.

- Den allerstørste bekymring er, at hver fjerde kvinde i Danmark ikke deltager i screening i livmoderhalskræft, og halvdelen af de kræfttilfælde, der opstår, er i den gruppe.

Overlægen pointerer også, at forslagene ikke tidligere er blevet prøvet af i Danmark, så virkningen er usikker.

Et af forslagene går blandt andet på at udbrede hpv-test til kvinder mellem 30 og 59 år.

For at få celleforandringer, der kan give livmoderhalskræft, er forudsætningen, at man på et tidspunkt har været smittet med hpv-virus, og den virus kan en hpv-test opdage.

Fire ud af ti kvinder under 30 år har en hpv-infektion, men det er langt fra sikkert, at en hpv-virus vil resultere i kræft.

- Hvis for mange får at vide, at man måske er syg, giver det en voldsom bekymring, siger Janne Bigaard.

Overlægen pointerer dog også, at det er muligt, at udbredelsen af hpv-testen vil opdage flere kræfttilfælde end den nuværende test for kræftsygdommen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk