Kræftfremkaldende at fjerne tatoveringer

Når man får fjernet en tatovering med laser, dannes der kræftfremkaldende stoffer i kroppen. Det viser tysk forskning, og det har fået et privathospital til at opgive behandlingerne.

Pas på. Det er farligt at få sådan en sag fjernet. (Foto: w-greedy © stock.xchng)

En professor advarer nu mod, at man får fjernet sine tatoveringer. Når tegningen skal blitzes væk med laserlys, kan behandlingen nemlig resultere i en forøget risiko for at udvikle kræft.

Privathospitalet Mølholm i Vejle har helt droppet behandlingen.

- Det er sikkert, at der er en forøget risiko. Hvor stor den er, ved vi ikke, men vi løber ikke risiko med folks helbred, siger cheflæge, professor, dr. med. Peter Bjerring til Vejle Amts Folkeblad.

For år tilbage havde han konstant omkring 150 mennesker i behandling, der gerne ville slippe af med deres tatoveringer, men nu står laserne stille.

Lagres i kroppen

Forskning fra tyske universiteter har påvist, at når tatoveringsfarven bestråles med laser, dannes der kræftfremkaldende stoffer. Stofferne lagres i kroppen, selv om farven er forsvundet fra overarmen eller lænden, og de kan forøge risikoen for at udvikle en kræftsygdom.

- Det er en kalkuleret risiko, man tager, ligesom hvis man ryger. Det er ikke sikkert, at man får kræft, men når man har kræftfremkaldende stoffer i kroppen, er risikoen forøget, siger Peter Bjerring, der er internationalt anerkendt som ekspert i hudlidelser og især i behandling af dem med laser.

Behandlere skal oplyse

Det tager 10-30 år at udvikle en kræftsygdom, men laserbehandlingen af tatoveringer er så ny, at det er de færreste, der har levet så længe som tidligere tatoverede.

Peter Bjerring mener derfor, at det bør være et krav, at behandlere, der fjerner tatoveringer med laser, skal informere deres klienter om den tyske forskning og dermed risikoen.

Han mener desuden, at der er behov for mere forskning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk