Kræftfremkaldende stof er endt i grundvandet

Chrom 6 er endt i grundvandet i Brabrand - koncentrationen ligger over 1.000 gange højere end grænseværdien, men myndighederne gør ikke noget.

Chrom 6 er endt i grundvandet i Brabrand - koncentrationen ligger over 1.000 gange højere end grænseværdien, men myndighederne gør ikke noget. (Foto: © DR, DR)

Det kræftfremkaldende stof chrom 6 er endt i grundvandet i Brabrand.

Koncentrationer ligger over 1.000 gange højere end grænseværdien, men myndighederne vil ikke gøre noget for at stoppe forureningen.

Chrom-forureningen er målt i 7 meters dybde uden for den industrigrund, hvor træimprægningsfabrikken Collstrup lå.

Fik overraskelse

Egentlig var det et andet farligt stof, arsen, som geologerne var på jagt efter i naturområdet syd for Collstrup-grunden, men det fandt de ikke nogen farlige mængder af.

Til gengæld fandt de chrom 6 omkring 30 meter fra grunden, og det var en grim overraskelse.

- Chrom 6 udmærker sig ved, at det er meget letopløseligt i grundvandet, og det vil sige, at det kan transporteres langt, hvis det ikke bliver bremset af organisk stof, siger geolog Claes Olsen fra Region Midtjylland.

Bliver standset

Det er netop dét, han regner med. Når chrom 6 bliver optaget af organisk stof, bliver det omdannet til ufarligt chrom 3. Han ved dog ikke, hvor langt man skal væk fra Collstrup-grunden, før det sker.

Til alt held er der 3 kilometer til det nærmeste vandværk i Stautrup i den sydlige del af Aarhus.

- I forhold til drikkevandsindvindingen er de geologiske forhold sådan, at det aldrig nogensiden vil nå frem, siger Claes Olsen.

Vil ikke nå Brabrand Sø

Han forventer heller ikke, at forureningen med det kræftfremkaldende stof vil være farlig for naturen i området som for eksempel Brabrand Sø.

- Det vil ikke nå ud i søen, fordi det bliver standset inden af organisk stof og bundet i jorden, og så er det ufarligt, siger han.

Regionsrådspolitikeren Gert Schou, der har det politiske ansvar for oprydning efter jordforureninger, er alligevel utryg, og han mener, at staten burde betale for at få standset forureningen.