Kræftorganisationer om nye mangelfulde tjek: 'En skandale'

Op mod 2.000 kvinder i Jylland og på Fyn har fået mangelfulde kræftundersøgelser.

En mammografi, som den der ses på billedet her, er ikke nok. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)

Det er ikke kun kvinder i Region Sjælland, der ikke har fået den kræftundersøgelse, de har krav på.

Op mod 2.000 kvinder i Jylland og på Fyn har oplevet det samme.

Skandalen om de utilstrækkelige undersøgelser startede på Ringsted Sygehus sidste år, men nu står det klart, at lignende fejl er blevet begået på Odense Universitetshospital og Universitetshospitalet i Aarhus.

Og udviklingen i sagen forarger Karen Sundbøll, der er formand for Dansk Brystkræft Organisation - en forening med 2.500 nuværende og tidligere brystkræftpatienter.

- Jeg synes, det er ganske utilstedeligt. Det er jo at tage kvinder som gidsler – hvis man har ressourcemæssige udfordringer i sundhedsvæsnet, er det jo ikke kvinderne, der skal stå på mål for at være med til løse det. Det er jo en skandale.

Manglende ressourcer og misforståelser

De 2.000 fejlbehandlede kvinder er dels kvinder under 50 år, som er arveligt disponeret for brystkræft, dels kvinder, som er henvist fra egen læge på grund af smerter i brysterne, skriver Jyllands-Posten.

Og mange har altså ikke fået den undersøgelse, de har krav på ifølge de nationale retningslinjer.

I stedet for en fuld kræftundersøgelse med både mammografi, ultralyd og en fysisk undersøgelse foretaget af lægen, er kvinderne alene blevet tilbudt en mammografi.

De kvinder, hvor mammografien gav anledning til bekymring, fik efterfølgende en fuld undersøgelse.

Kan ikke tilsidesættes

Årsagen til den mangelfulde undersøgelse er på Aarhus Universitetshospital ressourceproblemer, mens Odense Universitetshospital fortæller, at man har tolket de lægefaglige retningslinjer forkert.

Men uanset hvad er det trist og dybt problematisk, mener administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

-Det er helt uacceptabelt. De nationale retningslinjer er jo lavet af de dygtigste, vi har på området, netop for at blive fulgt. Dem kan man ikke bare tilsidesætte.

Kræftens Bekæmpelse mener, at en statslig myndighed bør undersøge alle sygehuse i landet for at se, om de følger retningslinjerne eller ej. For det er altafgørende, at man har tillid til sundhedsvæsnet.

- Vi er alle sammen afhængige af tilliden til vores sundhedsvæsen. Når der kommer sager som dem her, er det med til at rokke ved den tillid. Hvis den skal genskabes, må vi med det samme komme til bunds i de her sager, siger Jesper Fisker.

Han foreslår, at eksempelvis Styrelsen for Patientsikkerhed, der i forvejen har kendskab til sagerne, står for en grundig analyse.

Omfang er endnu ukendt

De to regioner, Region Midtjylland og Region Syddanmark, ved endnu ikke præcist, hvor mange kvinder, der ikke er blevet undersøgt godt nok. Det er man i fuld gang med at undersøge, lyder det fra Universitetshospitalerne i både Aarhus og Odense.

Lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital, Peder Jest, fortæller, at man har været de første hundrede journaler igennem, og at de første genindkaldelser bliver sendt ud i dag.

Han understreger, at der ikke er grund til, at kvinderne, der modtager en indkaldelse, bekymrer sig unødigt.

- Jeg vil gerne berolige dem. De har samme risiko for at have brystkræft som resten af den danske, kvindelige befolkning. Vi regner ikke med at finde kræft blandt kvinderne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter