Kræftpatienters ventetid stiger: Næsten hver fjerde behandles ikke til tiden

Efter flere års nedgang er kræftpatienternes ventetid tilbage på samme niveau som i 2014.

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Tusindvis af kræftpatienter har i 2017 ventet for længe på deres behandling.

Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen for, hvor mange kræftpatienter der kommer i behandling inden for de tidsfrister, der er fastsat i de såkaldte kræftpakker.

Efter flere år med nedgang er ventetiderne nu tilbage på samme niveau som i 2014, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Det er dybt kritisabelt, siger organisationens administrerende direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

- Nu ser vi, at vi faktisk går tilbage år for år, og det er trist læsning. For vi skulle jo gå den modsatte vej og få flere igennem til tiden, siger han til DR Nyheder.

Næsten hver fjerde venter for længe

På landsplan er 23 procent af kræftpatienterne ikke kommet igennem kræftpakkeforløbene til tiden. Det er tre procentpoint færre end året før.

- Tilbagegangen betyder for nogle kræftpatienter, at kræftsygdommen udvikler sig på en meget alvorlig måde, så det bliver sværere at behandle dem, siger Leif Vestergaard Pedersen.

- Desuden skaber det utryghed og usikkerhed hos patienterne, hvis forløbene ikke er velorganiserede og veltilrettelagt.

Fire ud af landets fem regioner er langt fra at opnå målet om at behandle 90 procent af kræftpatienterne til tiden. Kun Region Syddanmark behandler flere end 80 procent af regionens kræftpatienter til tiden.

Og det er altafgørende, at hospitalerne får tilstrækkelig hjælp fra regionerne til at komme ventetidsproblemerne til livs, mener Leif Vestergaard Pedersen.

- Vi ved, at hospitalerne bliver mere og mere pressede, og at der kommer flere og flere kræftpatienter, derfor er man nødt til at arbejde ihærdigt med at sikre, at patienterne kommer igennem til tiden.

Facebook
Twitter