Kræftramte kommer tilbage i job og det overrasker

Undersøgelse viser, at mange kræftramte kommer tilbage i arbejde, og det overrasker Kræftens Bekæmpelse.

Kemobehandling er ofte barsk for kræftpatienter, men efter fire år er mange tilbage i job. (© Colourbox)

En ny, stor undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at det står ganske godt til med at få kræftramte tilbage på arbejdsmarkedet, skriver Berlingske. Det er en glædelige overraskelse for Kræftens Bekæmpelse.

Rockwool Fondens undersøgelse dækker omkring 15.000 danskere mellem 30 og 60 år, der fik en kræftdiagnose fra 2000 til 2005, og overlevede sygdommen.

Undersøgelsen viser, at 72 procent af deltagerne var i job fire år efter deres kræftdiagnose. Det er kun marginalt minde end de 79 procent raske danskere, Rockwool Fonden også fulgte.

- Det er en rigtig god nyhed, og det er også overraskende. Der har været mange forestillinger om, at det kan være svært at komme tilbage efter en kræftsygdom, siger afdelingschef for Patientstøtte hos Kræftens Bekæmpelse Laila Walther.

Hun fortæller, at det ikke er en selvfølge, at kræftramte kan glide tilbage på arbejdsmarkedet.

- De kan have både fysiske gener, men også psykiske. Der kan være træthed og smerter. Det ser ud til, at der er et stort ønske om at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og arbejdsgiverne er gode til at indrette sig til det, siger hun.

Hun understreger, at tallene viser, at der er en stor forskel på, om de kræftramte har haft en fast tilknytning til arbejdsmarkedet før deres sygdom. Derfor opfordrer Kræftens Bekæmpelse kommunerne til at have fokus på ressourcesvage kræftramte.

/ritzau/

Facebook
Twitter