Kræftsyge Dan om asbestaftale: 'Jeg er rigtig glad for, at jeg nåede at opleve det'

Førende forskere på asbestområdet er også tilfredse med den nye aftale.

Dan Henriksen blev udsat for asbest, da han var vvs-lærling i starten af 20'erne. Nu er han her 20 år efter dødelig syg med lungehindekræft. (© DR)

Dan Henriksen har én mission: Færre skal ende med samme skæbne som ham.

I dag lever han nemlig på lånt tid med uhelbredelig lungehindekræft, fordi han for mere end 20 år siden kom i kontakt med asbest gennem sit arbejde som VVS’er.

Og nu ser missionen ud til at lykkes.

Torsdag indgik et samlet Folketing en aftale om at give en "historisk stor bevilling" til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats på 1,3 milliarder kroner.

Blandt andet har partierne aftalt at sætte 20 millioner kroner af til initiativer, der skal medvirke til at færre udsættes for asbest. Heriblandt en autorisationsordning, som gerne skulle træde i kræft 1. januar 2025.

En ordning, som Dan Henriksen virkelig har kæmpet for.

- Jeg er lykkelig over, at aftalen er kommet på plads. Og jeg er rigtig glad for, at jeg nåede at opleve det, siger han til DR Nyheder.

'Det betaler sig at bide sig fast i bordkanten'

Også formanden i fagforeningen Blik og Rør, Henrik W. Petersen, er tilfreds med den nye aftale.

- Det viser, at hvis man bider sig fast i bordkanten og bliver ved med at arbejde for det, så kan det svare sig at arbejde politisk med en sag, som vedrører menneskeliv.

En aftale om en autorisationsordning inden for asbestområdet er noget, som fagforeningen har kæmpet for i efterhånden mange år.

- Virksomheder, der arbejder med noget, der er så farligt for andre mennesker, de bør også være autorisationsbelagte – og hvis man ikke gør det korrekt, så skal man kunne fratage denne autorisation, siger Henrik W. Petersen.

For selvom asbest har været forbudt at anvende i mere end 40 år, eksisterer isoleringsmaterialet stadig i et stort omfang ude i det danske samfund.

Ifølge en vurdering fra Bygnings- og Boligregistret (BBR), der er en slags oversigt af Danmarks grunde, bygninger og private boliger, indeholder op mod hver tredje bygning i Danmark asbest.

Derfor er aftalen om en asbestautorisationsordning vigtig, vurderer formanden.

- Aftalen kommer ikke kun til at hjælpe vores medlemmer, men også håndværkere og til dels beboere, siger han.

Tage med asbest står i kø for at blive renoveret

Det tager omkring 30-40 år, at kontakten med asbest kan potentielt udvikle sig til lungehindekræft. En sygdom, som nærmest er uhelbredelig, så snart man får den konstateret.

Ifølge den seneste opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen fik 129 personer konstateret lungehindekræft i 2021.

Og det kræver kun, at de små fibre sætter sig forkert fast i lungerne, at man er i risiko for den aggressive kræftform.

Men de nuværende regler inden for asbest bliver ikke altid overholdt. Blandt andet kunne DR-programmet Kontant i august sidste år fortælle, at flere firmaer bryder reglerne inden for asbesthåndtering, når de fjerner asbest i private hjem.

Derfor er det også vigtigt, at autorisationsordningen kommer snart på plads, fortæller Torben Sigsgaard, der er professor i arbejdsbetingede sygdomme ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Der er en hel række af huse fra 60’erne og 70’erne, der skal have skiftet deres asbesttage, fordi tagene ikke kan holde til mere. Så en autorisationsordning er højest påkrævet og velkommen, og timingen er fin, siger han.

Torben Sigsgaard bakkes op af Jakob Hjort Bønlykke, der er professor og ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Han understreger dog, at selv med den nye autorisationsordning og skærpede kontrol, vil vi stadig se tilfælde af lungehindekræft i årene frem.

- Jeg tror, at aftalen gør en forskel. Men det kan vi først se om 30 til 40 år, fordi sygdommen er så længe om at udvikle sig, siger Jakob Hjort Bønløkke.

Hør, hvad Ane Halsboe-Jørgensen siger om aftalens bestemmelser på asbest-området her: