Krænkede elever på kunstskoler tilbydes hurtig rådgivning

Nyt tiltag skal stoppe krænkelser på Kulturministeriets kunstskoler.

Kulturminister Mette Bock (LA) tilbyder krænkede elever på kreative uddannelser hurtig rådgivning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Seksuelle krænkelser og magtmisbrug fra en professor på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Indberetninger om grænseoverskridende adfærd begået af ledere på Forfatterskolen.

Et nyt tiltag skal nu sætte en stopper for en længere række af skandalesager på Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner, oplyser ministeriet.

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at forhindre krænkende og grænseoverskridende adfærd på vores kunstneriske uddannelser, siger kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse.

Tilbyder anonym rådgivning

Den nye ordning hedder ‘Tal Trygt’ og er et rådgivningstilbud til studerende ved kunstneriske uddannelser. Eleverne kan anonymt henvende sig, hvis de oplever krænkende adfærd og har behov for at tale om det.

Ordningen indebærer, at de inden for 48 timer vil blive tilbudt en samtale med en uvildig og professionel rådgiver, som kan støtte den studerende og hjælpe dem med at få en tryg tilbagevenden til studiet, skriver Kulturministeriet.

Studenterrådgivning står bag

Det er Studenterrådgivningen, der skal tage imod henvendelser fra krænkede studerende.

- I Studenterrådgivningen har vi i 50 år hjulpet studerende med psykologisk og socialfaglig rådgivning, og derfor er vi klædt rigtig godt på til at tage imod og hjælpe de studerende, som har været udsat for krænkende oplevelser på studiet, siger Thomas Braun, direktør for Studenterrådgivningen.

Ledelser skal reagere

I krænkelsessagerne fra Forfatterskolen var en del af skandalen, at den daværende ledelse ikke reagerede på talrige henvendelser om krænkende adfærd i en årrække.

Til Politiken siger Thomas Braun, at Studenterrådgivningen vil orientere Kulturministeriet om, hvilke typer problemer der opstår på hvilke skoler. Tegner der sig et mønster af dårlig kultur, vil ministeriet tage sagen op med det pågældende uddannelsessted.

Kulturministeriet bekræfter overfor DR Nyheder, at Studenterrådgivningen rapporterer til blandt andet Kulturministeriets Koncern HR om henvendelser. De enkelte institutioner træffer de beslutninger om sanktioner, som er nødvendige i forhold til eventuelle krænkelser, oplyser ministeriet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter