Krævede Trump-kritiker fjernet: Aflyser dansk konference efter pres fra USA-ambassadør

Stor begivenhed på Frederiksberg Slot aflyst efter pres fra Donald Trumps danske ambassadør, Carla Sands.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har ifølge Atlantsammenslutningen krævet, at en Trump-kritisk oplægsholder blev fjernet fra talerlisten ved en konference, der skulle finde sted tirsdag. Konferencen er nu aflyst. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Der var ikke en eneste ledig plads tilbage. Til de gæster, der ikke fik plads, var der oprettet en særlig venteliste.

Men nu er tænketanken Atlantsammenslutningens konference i anledning af Natos 70-års jubilæum på tirsdag aflyst.

Det skriver organisationen på sin hjemmeside.

Begivenheden er aflyst, fordi den amerikanske ambassade som medarrangør krævede, at en Trump-kritisk oplægsholder blev fjernet fra talerlisten.

- Vi har hele tiden vidst, at Stanley Sloan har en kritisk tilgang til præsident Donald Trump. Det er ingen hemmelighed. Det ser man, hvis man følger Twitter og Facebook.

- Vi har dog aldrig været i tvivl om, at Stanley Sloan ved vores konference ville levere et upolitisk og objektiv indlæg. Dette havde Stanley Sloan lovet os. Derfor holdt vi fast i Stanley Sloan som oplægsholder, indtil den amerikanske ambassadør krævede, at Stanley Sloans deltagelse blev aflyst, siger Atlantsammenslutningens generalsekretær, Lars Bangert Struwe, i en pressemeddelelse.

Trump-kritisk skribent fra USA

Amerikanske Stanley Sloan er fellow, skribent og analytiker ved organisationen Atlantic Council i USA.

Efter aflysningen har han lagt tirsdagens oplæg, som han skulle have fremført i København, på sin hjemmeside.

- Det er en fornøjelse at være tilbage i Danmark, en af Nato's mest trofaste allierede, indleder han ifølge manuskriptet sin tale.

Herefter takker han Atlantsammenslutningen for at arrangere konferencen, samt den amerikanske ambassade i Danmark for at sponsorere den nu aflyste begivenhed.

- Jeg har læst det planlagte oplæg. I det roser Stanley Sloan blandt andet den amerikanske ambassadør for støtten til de værdier, som er bundet til vores fælles forsvarsalliance. Derudover ser jeg ingen direkte eller indirekte personangreb mod præsident Donald Trump, siger sekretariatschef Niels-Ole Mannerup ifølge pressemeddelelsen.

USA's ambassade: Der var ikke fælles enighed

I en skriftlig kommentar oplyser den amerikanske ambassade, at Stanley Sloan først kom på talerlisten i sidste øjeblik.

- I planlægningen af konferencen var ambassaden og Atlantsammenslutningen enige om en talerliste med et bredt perspektiv på alliancen (Nato, red.).

- At Mr. Stanley Sloan i sidste øjeblik blev tilføjet talerlisten fulgte ikke den samme velovervejede fremgangsmåde med fælles enighed om beslutningerne, som blev fulgt i rekrutteringen af de øvrige talere, skriver en talsperson fra den amerikanske ambassade i Danmark.

Ambassaden slår også fast, at man i fremtiden fortsat vil støtte lignende arrangementer.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra ambassaden.