Det kan være, at du snart skal huske mere end indkøbssedlen, dankortet og indkøbsnettet, når du skal handle.
For med den seneste tids kedelige smitteudvikling er regeringen og sundhedsmyndighederne begyndt at kigge på forskellige værktøjer til bremse smitten.
Ét af dem er mundbind i den kollektive trafik, der nu har været et krav i et stykke tid.
Og lignende krav kan måske brede sig til andre dele af vores samfund.
I hvert fald er flere parter i både supermarkeds- og restaurationsbranchen lige nu i dialog med myndighederne om, at det kan være en mulighed fremover. Det bekræfter de over for DR.
Lille effekt - men fin idé
Egentlig er det ikke, fordi mundbind i supermarkeder vil batte det helt store. Men alligevel kan idéen være meget god, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
- Det er jo ikke noget, der har en voldsom stor effekt, men når man lægger alle de her tiltag sammen, får man en stor effekt i den sidste ende. Så det kunne man meget vel gøre.
Også Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, mener, at et krav om mundbind i supermarkeder og på restauranter kan give mening i et eller andet omfang.
Du kan høre mere om professorens vurdering af et nyt mundbindskrav i klippet her:
- Man skal bare være klar over, at mundbind ikke er noget mirakelmiddel. Så det må ikke erstatte de ting, vi allerede kender som håndhygiejne og god afstand.
- Men i foråret var folk gode til at holde afstand i supermarkederne, det er man ikke så meget nu. I den situation kunne mundbind også være en påmindelse om, at vi skal passe på hinanden, siger han.
Allan Randrup Thomsen siger samtidig, at selvom studier af mundbinds effekt giver lidt forskellige resultater, har de alle det til fælles, at de viser, at mundbind virker i et eller andet omfang.
Supermarkeder er klar
I supermarkedsbranchen er man nu i gang med at forberede sig på, hvordan et eventuelt påbud kunne indføres. Og man har en dialog med myndighederne om, hvordan det skal indrettes.
Ifølge John Wagner, der er direktør for De Samvirkende Købmænd, som repræsenterer flere supermarkedskæder, er det et påbud, man er klar til at indføre, hvis det kræves.
- Vi har haft på fornemmelsen gennem længere tid, at det kunne være det næste, der stod på dagsordenen. Hvis myndighederne og politikerne synes, at det er det næste skridt, vil vi selvfølgelig følge det påbud, der kommer, siger han.
Han håber dog, at man gennem dialog med myndighederne kan komme nogle praktiske problemer til livs.
Han håber eksempelvis, at medarbejdere kan fritages fra mundbind, når butikken er lukket - eksempelvis når hylderne bliver fyldt om morgenen - og når de sidder bag plexiglasplader.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) bekræfter her til eftermiddag, at myndighederne er i dialog med detailhandlen om potentielle tiltag. Han vil dog ikke kommentere hvilke tiltag, eller om det er noget, der er konkrete overvejelser om at indføre.
Dialogen handler om at være klar til forskellige scenarier, hvis nu det skulle blive nødvendigt at indføre nye restriktioner.
- Vi udviser selvfølgelig rettidig omhu i forhold til den situation vi er i lige nu. Det kan jo sagtens ære, at vi skal udvide hvad vi gør i forhold til mundbind eller andre ting. Vi har også dialog om alt muligt andet end mundbind, siger han.
Er du i tvivl om, hvordan du bruger et mundbind korrekt? Så kan du se Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, demonstrere det i videoen her: