Krig og skyhøje gaspriser øger efterspørgslen efter fjernvarme

Fjernvarmeværker bliver kimet ned af borgere, der vil kobles på fjernvarmenettet efter Ruslands invasion af Ukraine.

Mange danskere vil nu af med deres naturgasfyr. (Foto: © Grafik: Diede Linnet Van De Mosselaar)

Fjernvarmeselskaber i hele landet har travlt ved telefonerne. Mange borgere vil af med deres naturgasfyr og ikke mindst deres dyre varmeregninger.

Krigen i Ukraine har nemlig skabt et stort pres fra forbrugere, der ønsker at blive koblet på fjernvarmenettet.

I Gentofte Gladsaxe Fjernvarme er henvendelserne mere end fordoblet sammenlignet med, hvad de normalt oplever.

- Interessen har været stigende efter årsskiftet, i takt med at gaspriserne er steget, men inden for den seneste uge er den eksploderet, siger direktør Frank G. Bennetsen.

Beboerne vil typisk væk fra gassen, fordi de bekymrer sig om de høje priser, hvor den kommer fra, og fordi de er usikre på, om de kan få den leveret i fremtiden, forklarer Frank G. Bennetsen.

DR har talt med en lang række fjernvarmeselskaber i hele landet. Meldingen flere steder er, at Ruslands invasion af Ukraine har fået forbrugere med naturgas til at bestorme deres lokale fjernvarmeværk - som eksempelvis i Vejen mellem Kolding og Esbjerg.

- Henvendelsernes hyppighed er ligefrem proportional med gasprisernes himmelflugt. Vi får dagligt henvendelser fra folk, der har gasfyr, som de gerne vil skifte ud. Det er svært at følge med, siger Richard Nielsen, direktør i Vejen Varmeværk.

En tendens brancheorganisationen Dansk Fjernvarme genkender hos deres medlemmer over hele landet.

- Telefonen gløder. Der er kommet en ekstrem stor efterspørgsel fra folk, der vil have skiftet deres naturgasfyr ud med fjernvarme. De vil vide, om der kan komme fjernvarme ud til dem og i givet fald hvornår, siger direktør Kim Mortensen.

Grete håber på at få fjernvarme

Grethe Winkler Jørgensen bor i Svendborg og i en kommune, hvor knap 40 procent af husstandene varmes op med naturgas.

Grethe Winkler Jørgensen i Svendborg håber meget, at hun fremover kan blive koblet på fjernvarmenettet. (© (c) DR)

For kort tid siden har hun kontaktet Svendborg Fjernvarme og bedt om at komme på fjernvarmenettet.

Hun venter stadig på svar om, hvorvidt hun fremover kan få fjernvarme i stedet for gas.

Grethe Winkler Jørgensen bor nemlig i et område, hvor der i dag ikke er lagt fjernvarme ud, så det vil kræve et større projekt i det område af byen, og det er ikke vedtaget endnu.

Ruslands invasion af Ukraine og dermed stigende gaspriser spiller en stor rolle for hendes ønske om at skifte varmekilde, men det er også vigtigt, at fjernvarmen er grøn og mere driftssikker.

- Det giver en bedre forsyningssikkerhed, og det er jo især blevet aktualiseret nu, hvor vi ved, at vi får gas fra Rusland, siger hun.

'Ikke bare lige skifte fra den ene dag til den anden'

Mange fjernvarmeselskaber oplevede allerede før de prisstigninger, vi så sidste år på naturgas og el, at interessen fra forbrugerne var stigende. Samtidig gik det rigtig stærkt med udbygningen af fjernvarmen herhjemme.

Derfor giver det lige nu stor travlhed hos selskaberne, som ikke bare lige kan koble folk på fjernvarmenettet, forklarer Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- I øjeblikket er interessen bare blevet endnu større, siger han.

- Det skaber nogle vanskeligheder med faktisk at få entreprenører hyret og lavet konverteringerne, men også ude i kommunerne og i forsyningsselskaberne med hensyn til at få lavet projektforslag og få dem udrullet.

Så i virkeligheden er mangel på arbejdskraft og mangel på ressourcer en af de største udfordringer i forhold til at få flere danskere på fjernvarmenettet, mener Brian Vad Mathiesen.

At udrulle fjernvarme til endnu flere er ikke bare som at gå ned og købe en iPhone eller en ny fladskærm, understreger han.

- Det kræver store investeringer og planlægning. Derfor kan man ikke bare lige skifte fra den ene dag til den anden. Det kræver, at man har tænkt sig om, og at vi arbejder sammen som samfund for at få løst de her udfordringer.

Artiklen er opdateret med faktaboks med oversigt over energikilder i fjernvarmen.