Det var egentlig besluttet, at Danmark skulle sælge ud af de aldrende F-16-kampfly. Allerede i år kunne de første otte maskiner blive sendt videre til nye ejere.
Men den proces kan nu blive udskudt på grund af krigen i Ukraine.
F-16-flyene skal sælges, fordi de nye og moderne F-35-jagere snart skal overtage opgaven.
Det tager godt tre år at skifte flyene ud, og i den periode havde man planlagt et beredskab på fire fly til at overvåge og beskytte det danske luftrum.
Men det politisk vedtagne såkaldte 'fredstids-beredskab' er ikke længere holdbart, efter Rusland har invaderet Ukraine og der er åben krig i Europa.
Derfor har forsvarschef Flemming Lentfer bedt det militære system undersøge, om F-16 kan udskyde pensionen, så Forsvaret kan have flere kampfly i baghånden eller til rådighed for eventuelle Nato-missioner.
- Det er Forsvarskommandoen ved at undersøge i lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa. Men der er ikke truffet beslutning om noget på nuværende tidspunkt, bekræfter Forsvaret i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.
Meningen var ellers, at Forsvaret kun skulle drive det såkaldte afvisningsberedskab i en periode. Nu er døren åbnet på klem for, at flere fly skal kunne gå på vingerne.
Beredskab til 'fredstid'
Efter planen skal de udtjente F-16'ere gradvist udskiftes med afløseren F-35 fra oktober næste år.
I en periode på godt tre år - mens Flyvevåbnet har travlt med at lære de nye topmoderne maskiner at kende - kan Danmark derfor ikke sende kampfly ud på internationale missioner.
Som nu, hvor danske F-16'ere er på vingerne for Nato over både Polen og Litauen.
I overgangsperioden kan Flyvevåbnet derfor nøjes med at holde afvisningsberedskabets fire F-16'ere klar til udrykning.
En plan der blev godkendt af Folketinget, da politikerne i sin tid besluttede at købe F-35.
Men et beredskab på fire fly er simpelthen for lidt og for sårbart, efter Vladimir Putin og Ruslands angreb på Ukraine.
Så i stedet for at sælge F-16'erne eller pensionere dem, skal de måske holdes på vingerne over kongeriget lidt endnu, mener forsvarschefen.
- Vi er i gang med at kigge på, om det i virkeligheden er holdbart med den udvikling, vi kigger ind i, og jeg tror, der er muligheder for, at vi også kan have et mere robust beredskab på kampfly i den periode, hvor den oprindelige politiske aftale viste, at der skulle være en pause, siger forsvarschefen Flemming Lentfer til Forsvarets Podcast.
- Timingen er uheldig. Men det er den risiko, man er nødt til at løbe, når man har et flyvevåben med en kampflytype, der skal skiftes ud, siger Hans Peter Michaelsen, selvstændig forsvarsanalytiker og nu pensioneret officer i Flyvevåbnet samt tidligere militær forsker ved Center for Miitære Studier, Københavns Universitet.
Planer om salg udskudt
Det er fortsat meningen, at de udtjente, men velholdte, F-16-fly skal sælges brugt. Men det kan være, at handelsplanen bliver justeret.
Allerede i år var Forsvaret klar til at sælge de første otte fly til interesserede købere.
Sammenlagt var der mulighed for at sælge op til 24 fly, der alle har flere flyvetimer tilbage i sig. Et salg der var ventet at kunne indbringe 'hundreder af millioner'.
- Bestræbelserne på at sælge F-16-kapaciteten fortsættes. Men det er under hensyntagen til Forsvarets operative behov, som følge af den ændrede sikkerhedssituation, oplyser Forsvaret.
Oberstløjtnant Casper Børge Nielsen, der selv er jagerpilot, står i spidsen for overgangen fra F-16 til afløseren F-35. I videoen herunder fortæller han, hvorfor de 40 år gamle fly kan sælges:
Skal skaffe hænder
Når Flyvevåbnet skifter kampfly er det ikke helt det samme, som når Hr. og Fru. Danmark skifter bil.
Det tager lang tid, når alt fra piloter til mekanikere skal lære at håndtere de milliard-dyre F-35'ere. Det kan en krisesituation i Europa ikke ændre på.
- Der er ikke rigtig noget, man kan gøre for at fremskynde F-35 implementeringen. Men det man kan gøre, det er at strække F-16 lidt længere, fortæller Hans Peter Michaelsen.
Det kræver dog, at man kan skaffe det nødvendige personel, som Forsvaret generelt har haft udfordringer med de seneste år, mener han.
- Så det kan være, at man skal ind og lave aftale med nogle teknikere, der egentlig har nået pensionsalderen og sige, at man gerne ville bruge dem et år eller to mere på F-16 end planlagt. Det er interessant at se, om man kan få enderne til at nå sammen.