På Islands Brygge og mange andre steder i landet pumper bassen fra adskillige anlæg, og det har den gjort et godt stykke tid. I hvert fald så længe, at man i Københavns Politi melder om klager på "den gode side af 100" på en weekend.
Men i takt med at temperaturen stiger, og de sidste eksaminer begynder at være overstået, intensiverer man nu kampen mod lydanlæg i det fri. Og det sker med bøder på 1.000 kroner.
I Aarhus har kommunen torsdag besluttet, at der i de populære grønne områder Botanisk Have og Skanseparken fremover ikke må spilles musik fra et "elektronisk lydanlæg" mellem klokken 20 om aftenen til klokken 10 om morgenen - også i weekenden.
- Alt elektronisk forstærket musik bliver forbudt, og så er det et konkret skøn, hvorvidt betjentene skal vejlede eller udskrive en bøde, siger Klaus Arboe Rasmussen, der er chefpolitiinspektør i Østjyllands Politi.
Også hos Københavns Politi skærper man fra fredag indsatsen mod det velkendte syn af lydanlæg eller "soundbokse", der skyder op på grønne områder og nær vandet.
- Vi har som udgangspunkt en dialogbaseret tilgang. Reagerer man ikke på det, kan vi blive nødt til at udskrive en bøde, og reagerer man slet ikke på det, kan vi komme i en situation, hvor vi tager soundboksen, siger Peter Dahl, der er chef for beredskabet i København.
Torsdag var lydanlæggene også fundet frem på Islands Brygge.
De nye regler sker efter ordensbekendtgørelsen.
'Begge parter burde respektere hinanden'
Islands Brygge må betegnes som Københavns Colosseum for kampene mellem soundboksene og de naboer, der er voldsomt trætte af larmen.
Her slentrer Andy Rolf Jürs og hans kammerat med en soundboks mellem sig. Han ville absolut ikke bryde sig om, hvis politiet konfiskerede den.
- Jeg ville ikke have det fedt med at få en bøde og få taget min soundboks for at spille musik og være i lidt godt humør.
- Jeg synes, at det er fair nok, at man gør noget, men jeg synes også, at man skal lade de unge hygge sig. Vi kan jo bare spille lav musik, siger Andy Rolf Jürs.
I græsset bag ham sidder Herve Gamys, der har taget vennerne og et lydanlæg med til havnekajen på Amager.
- Jeg håber da, at man får en advarsel, inden man får en bøde. Det er lige i overkanten, hvis man bare får stukket en bøde i hånden, siger han.
Han forstår godt, at de mange sommerhits fra anlæggene kan være irriterende, men efterlyser også, at der bliver taget lidt hensyn til folk som ham.
- Jeg føler, at man skal respektere de mennesker, der bor her, man er vel bare på besøg. Men jeg føler også, at folk skal respektere os unge, der er kommet ud for at hygge os.
- Begge parter burde respektere hinanden og finde en vej til, hvordan alle kan hygge sig om sommeren, siger Herve Gamys.
Politiet: Naboer må også have en forståelse
Og selvom politiet nu skal tage et hårdere favntag med de elektroniske decibel, der med stor sandsynlighed kun vil komme flere af henover sommeren, så er Peter Dahl fra Københavns Politi faktisk ret enig med Herve Gamys.
- Vi skal have skabt en forståelse for, at der altså er naboer, der skal være der, men vi skal måske også have skabt en forståelse for, at hvis man bor ved en havnekaj – der i øvrigt er bygget om, så den er skabt til at ligge og tage sol og bade fra - så er det nok også en del af det at bo der, siger han og fortsætter:
- Vi skal skabe en forståelse og respekt for, at alle kan være her. For vi kan ikke bare udskrive bøder, indtil der er ro i København.
Og der er behov for, at konflikten løses, mener Peter Dahl.
- Det har været stærkt eskalerende siden sidste sommer, hvor coronarestriktionerne gjorde, at mange søgte ud.
- Det er også meget naturligt, at man søger ud, men vi oplever desværre, at man benytter de her soundbokse i stor stil, til stor gene for dem, der bor omkring dem.
OPDATERET: Tidligere lå der et forkert klip i artiklen. Nu er det rigtige klip lagt ind, så man kan se og høre, hvordan der var på Islands Brygge torsdag.