IS-krigere skylder millioner i moms, skat og afgifter

Flere danske syrienkrigere er direktører i virksomheder. Mindst tre af firmaerne skylder et tocifret millionbeløb til Skat.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © dr)

Da det amerikanske dronemissil i december 2015 ramte bilen, var det ikke kun en højtstående, dansk IS-leder, der blev dræbt. Også en dansk direktør omkom.

Danskeren med alias O.S., der blev dræbt ved det amerikanske angreb, var direktør i blandt andet et vikarbureau, en tømrervirksomhed og en virksomhed, der handler med sodavand og slagterivarer.

Flere af disse virksomheder er under konkurs og mistænkes af politiet og andre myndigheder for at være brugt til omfattende svindel med blandt andet moms og afgifter.

Men O.S. er langt fra den eneste danske syrienkriger, der har fungeret som direktør i danske firmaer.

Svindel opdages først efter konkurs

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har i samarbejde med DR2 og Dagbladet Politiken identificeret 77 danske syrienkrigere.

16 syrienkrigere er eller har været direktører i til sammen 40 firmaer, der handler med alt fra elektronik og biler til forskellige former for fødevarer.

En stor del af virksomhederne er gået konkurs eller er under konkurs. Alene tre af virksomhederne skylder tilsammen mere end 27 millioner kroner i ubetalt moms, skat og anden gæld. Politiet undersøger om der er tale om svindel.

I en lang række tilfælde er syrienskrigerne indsat som direktører, efter at de er udrejst fra Danmark.

Det er senest sket i dels en virksomhed, der handler med elektronik og fotoudstyr via internettet og dels i en virksomhed, der importerer kaffe, te, kakao og krydderier.

Direktør dræbt af specialstyrker

I den ene virksomhed befinder direktøren sig stadig i Syrien. I den anden virksomhed er direktøren vendt hjem til Danmark først på sommeren 2016.

DR afslørede i januar, hvordan terrormistænkte spanske statsborgere er indgået i et netværk af virksomheder i Danmark, hvor også en nu afdød dansk syrienkriger optrådte som direktør i en virksomhed, der importerede kyllingekød fra Holland.

Den ene af de spanske direktører var leder af en kampgruppe under Al Qaida i Mali i Afrika. Han blev dræbt af franske specialstyrker i marts i år.

Danskeren, der døde af naturlige årsager, kom før sin død på USA’s terrorliste.

Dengang sagde en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium til DR, at man vidste, at den pågældende dansker ”havde adgang til store pengebeløb.”

Terrorister indblandet i momssvindel

Professor Richard Ainsworth fra Boston University i Massachusetts er ekspert i internationale momssystemer. Han har set DR’s dokumentation for virksomhedens handel med fødevarer.

- Jeg mener, at det er en ganske stærk sag. Vi har en registreret terrorist, der er aktør i et firma, der er indblandet i svindel. Oplysningerne indikerer, at dette firma ikke foretager sig ret meget andet end svindel, siger han.

Den hollandske avis Algemeene Dagblad har afsløret, at ikke alene snød den danske virksomhed med moms og afgifter i Danmark – den snød også de hollandske leverandører for flere hundrede tusinde kroner. De fik aldrig betaling for de leverede varer.

Penge til sagen giver status

Terrorforskeren Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi har for de svenske myndigheder undersøgt, hvordan islamister skaffer penge, der er med til at finansiere krigen mod Assad og Vesten i Syrien.

Hans undersøgelser viser, at det ofte involverer handel mellem selskaber.

- Princippet er, at alle skal bidrage og hjælpe den fælles sag, og jo flere penge du har, jo flere penge du generer, desto højere status og position får du dernede.

DR2 sender dokumentarprogrammet ”Islamisk Stats danske soldater” torsdag d. 15. september kl. 21:30