Krigsoplevelser splitter familier ad

Mange soldater bliver syge efter udsendelse, og en del familier splittes ad efter hjemkomsten. Krigsmén kostede Martin Hansen ti år af sin datters liv.

Martin Hansen er veteran fra krigen i Kosovo. Krigsoplevelserne har gjort ham så syg, at det har kostet ham familien.

- Jeg har mistet ti år af min datters liv. Jeg syntes ikke, hun skulle se mig, når jeg havde det sådan. Det ville ødelægge hende for resten af livet, siger Martin Hansen.

Martin Hansen er ikke den eneste soldat, det har kostet dyrt. Hærens Konstabel- og Korporalforening behandler lige nu 342 sager om soldater, der er blevet syge efter udsendelse - samtidig er 83 procent af soldaterne blevet skilt efter hjemkomsten til Danmark.

Mareridt og selvmordsforsøg

To gange i 90'erne var Martin i Kosovo, hvor han oplevede at blive skudt på, og han var vidne til, at døde mennesker blev smidt i stort hul i jorden.

- Flashbacks har jeg haft mange af, hvor jeg vågner om natten. Så er alt vådt af sved, fortæller han.

På grund af psykiske problemer, begyndte Martin Hansen at drikke. Alkoholmisbruget førte til, at han stoppede kontakten til sin familie. Han blev gang på gang indlagt på psykiatrisk afdeling, og forsøgte flere gange tage sit eget liv.

- Jeg har taget piller og prøvet at skære mig i håndleddet. Hoppet ud fra Svendborg Bro. Jeg overlever hver gang, siger han.

Først i december sidste år var Martin rask nok til at se sin datter igen - da var hun fyldt 13 år. De tager ét skridt af gangen, for ti år er meget at indhente, og de skal først lære hinanden at kende.

Nødvendig psykologtest

Martin Hansen har fået det bedre, men han frygter, at soldaterne i Afghanistan vil ende som ham.

- Jeg tror, at man skal op til en psykologtest, inden man bliver udsendt for at få slået fast, at man er stærk nok psykisk. Det var jeg ikke, siger Martin Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk