Krigstraumer hos forældre kan også ramme børnene

Børn født af forældre med posttraumatisk stress bliver ofte ramt af de samme lidelser, viser en afhandling.

Selv om børn ikke har oplevet krig og uro kan de få de samme krigstraumer, som deres forældre, viser et forskningsprojekt (arkivfoto), (Foto: claus fisker © Scanpix)

Børn af flygtningeforældre med krigstraumer kan blive ramt af de samme lidelser, selv om børnene er født og vokset op under trygge forhold og aldrig selv har oplevet krig.

Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling, som har set på 30 flygtningefamilier, skriver Politiken.

Psykolog Nina Thorup Dalgaard fra Københavns Universitet har brugt to år på at undersøge, hvordan det påvirker børn, at deres forældre lider af posttraumatisk stress.

Kan ikke give den rette omsorg

Børnenes traumer opstår, fordi de ikke får den omsorg, som ethvert barn søger.

- Forældrene har befundet sig i en situation, hvor de var totalt hjælpeløse og ikke kunne passe på sig selv. Den oplevelse af egen manglende evne tager de med over i forældreskabet, hvor de får en opfattelse af, at de ikke er i stand til at passe på barnet, siger Nina Thorup Dalgaard.

I modsætning til almindelige flygtningebørn kommer børn født i Danmark af flygtningeforældre ikke i modtageklasser. Danmarks Lærerforening erkender, at man ikke har været opmærksom nok på, at den slags børn også kan have traumer.

/ritzau/