Kriminalforsorgen: Hård kurs i fængsler er nødvendigt

De flere hardcore fanger i fængslerne forstår bedst stramme regler, siger direktør i kriminalforsorgen.

De hårde kriminelle har en tendens til at bryde reglerne, siger direktør i kriminalforsorgen Thorkild Fogde. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der bliver gået hårdere til de indsatte i de danske fængsler. Men det er nødvendigt for fængselsvæsenet og personalet at trække nogle klare rammer op omkring afsoningen.

Det siger Thorkild Fogde, der er direktør i kriminalforsorgen.

- Færre kommer i fængsel, men dem, der gør, er en mindre gruppe af hårdere belastede kriminelle.

- Det belaster miljøet, der bliver mere hårdt. Derfor er det nødvendigt for fængselsvæsenet og personalet at trække nogle mere tydelige rammer op omkring afsoningen, siger Thorkild Fogde.

Fængselsbetjentenes brug af håndjern og fysiske magtanvendelser er vokset med henholdsvis 23 procent og 27 procent i 2016 i forhold til året før. Og stigningen er fordelt på færre, for antallet af indsatte er faldet i samme periode, viser Kriminalforsorgens årsstatistik for 2016.

Her står der, at tallene tegner et billede af et fængselsvæsen, der håndterer "mere belastede indsatte", og at fængselspersonalet har skærpet indsatsen overfor dem, "som ikke vil følge reglerne i fængslet, og som truer personalets sikkerhed".

De hårde følger ikke reglerne

Thorkild Fogde fortæller, at de mere belastede kriminelle ikke er så tilbøjelige til at følge reglerne i fængslet.

- Der er en tendens til ikke at rette sig efter personalet, en tendens til at optræde voldeligt og en tendens til at indsmugle hash og mobiltelefoner. Det bliver man nødt til at reagere imod fra fængselsvæsenets side.

- Vi rækker gerne hånden ud til alle afsonere, men det er klart, at hvis man bider af den hånd, der bliver rakt ud, så må systemet reagere, siger Thorkild Fogde.

Kriminalforsorgens årsstatistik viser, at antallet af disciplinærstraffe er steget med 16 procent i 2016. 40 procent af dem er begrundet med ”uretmæssige dispositioner over effekter og penge”.

Det kan eksempelvis være situationer, hvor en indsat har været i besiddelse af en mobiltelefon eller hash.

Thorkild Fogde siger, at den strengere kurs er nødvendig for at komme problemerne til livs.

- Det er klart, at hvis man så gennem fingrene med det, ville konfrontationsniveauet være mindre. Men alternativet er ikke acceptabelt for nogen af os.

- Jo mere faste regler, jo lettere er det for de indsatte at forstå, hvor grænserne går, siger Thorkild Fogde.

Bedre forhold for medarbejderne

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, der er en faglig organisation for fængselsbetjente, siger, at der er kommet væsentlig flere voldsparate unge mænd ind i fængslerne, særligt fra bandemiljøet, og over for dem har det været nødvendigt at stramme kursen.

Han pointerer også, at det er blevet mere krævende at gå på arbejde i det barske miljø.

- Der er blevet færre hænder til at passe på de her hardcore fanger, så der er ingen tvivl om, at det blevet væsentligt værre for os at gå på arbejde i det her hårde miljø, siger Kim Østerbye.

Thorkild Fogde siger, at der hele tiden arbejdes på at forbedre medarbejdernes forhold.

- Det er klart, at med den verserende bandekonflikt er der dele, hvor det er blevet mere krævende at være fængselsbetjent. Vi arbejder kontinuerligt på at give medarbejderne bedre redskaber, så de kan beskytte sig mod de kriminelle, unge mænd, som det jo ofte er, siger Thorkild Fogde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk