Kriminelle bander bag handel med ulovlige kopicigaretter

Lave straffe og ringe risiko for at blive taget tiltrækker organiserede kriminelle til handlen med ulovlige cigaretter.

På Facebook er det let at finde ulovlige cigaretter til salg. Her er det et billede fra en profil tilhørende en cigaretsælger. På flere billeder skilter han også åbenlyst med sit tilhørsforhold til rockergruppen Bandidos. (Foto: © Anders Debel hansen, DR Nyheder)

Mange rygere bliver fristede, når de bliver tilbudt en hel karton cigaretter til den halve pris af, hvad cigaretterne koster i en butik.

Men køber man de ulovlige cigaretter, snyder man ikke blot staten for afgifter. Man kan også meget vel lægge penge i lommerne på kriminelle bander, der også beskæftiger sig med meget andet kriminalitet end handel med ulovlige cigaretter.

- Vi har set sager med smugling af cigaretter, både blandt østeuropæiske kriminelle grupperinger, men også i rocker- og bandemiljøet, fortæller Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør og chef for det nationale efterforskningscenter, NEC.

DR Nyheder har fundet en lang række opslag på Facebook og annoncer på Den Blå Avis, hvor private falbyder ulovlige cigaretter. Prisen ligger typisk på mellem 250 og 300 kr for en karton cigaretter, hvilket er omkring 140 til 200 kr. billigere, end hvad cigaretterne ville koste i en kiosk.

  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
1 / 5

I flere tilfælde foregår handlen på offentlige Facebook-profiler, hvor alle kan se, at der bliver begået ulovligheder.

- Det siger mig da, at der er nogen, der ikke er særlig bange for at blive afdækket for den her slags, siger Michael Kjeldgaard.

På flere af de Facebook-profiler, DR Nyheder har set, skilter sælgerne af de ulovlige cigaretter tydeligt med deres tilhørsforhold til rockergruppen Bandidos.

(Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Ringe risiko for at blive opdaget

Som det er i dag, er den illegale handel med cigaretter heller ikke et område, som politiet bruger særlig mange ressourcer på.

- Der er ikke ret mange anmeldelser, så vi finder typisk den her type sager, når vi efterforsker narkotika, siger Michael Kjeldgaard.

Det er dog et område, som dansk politi vil prioritere højere i fremtiden.

- Vi har allerede besluttet, at det er noget vi skal se nærmere på, siger politiinspektøren.

Europol: Kriminelle går fra narko til smøger

I det europæiske politisamarbejde Europol er man også opmærksom på trådene mellem handlen med cigaretter og organiserede kriminelle grupper, der også beskæftiger sig med narkokriminalitet.

- Der er tale om velorganiserede og professionelle kriminelle, som går fra narko til told- og momssvindel, fordi der er lavere straffe mens fortjenesten stadig er den samme, siger Howard Pugh, der er seniorspecialist hos Europol og arbejder med handlen med de ulovlige cigaretter.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

En rapport fra revisionshuset KPMG estimerer, at 2,5 procent af de cigaretter, der bliver røget i Danmark, er illegale.

Michael Kjeldgaard advarer kraftigt mod at købe de ulovlige cigaretter.

- Jeg synes det er en rigtig dårlig ide. Man er med til at understøtte en kriminel organisation. Og så er der jo ikke nogen, der aner, hvad de her cigaretter indeholder, siger han.