Kriminolog: Signalpolitik at droppe prøveløsladelse for bander

Kontrollen med en prøveløsladt kan bekæmpe kriminalitet. Længere tid bag tremmer har ingen effekt, vurderer forsker.

Der står i forslaget, at det er et godt signal og ja ok. Det kan være signal-politik, men ikke over for dem, der skal ind og sidde. For de læser jo ikke den type signaler. De har andet at tage sig af, siger kriminolog Anette Storgaard.

Et flertal uden om regeringen er klar til at droppe prøveløsladelsen for rockere og bandemedlemmer og dermed forskelsbehandle denne gruppe dømte fra andre dømte.

Men det er en dårlig idé, lyder det fra kriminolog ved Aarhus Universitet, Anette Storgaard.

- Det er utrolig farligt. For det første så har vi slet ikke nogen klar fornemmelse af, hvad der skal til, for at man får den betegnelse, at man tilhører en bande eller en rockergruppe, siger hun.

Samtidig peger hun på, at Kriminalforsorgen i dag har ansvaret for at vurdere, hvornår en indsat er klar til prøveløsladelse, og at det vil være 'alvorligt indgreb' at ændre det.

Forslaget er ifølge forskeren signalpolitik, som ikke bliver opfanget af den gruppe, der kommer i fængsel.

Samtidig mener hun, at det ikke er med til at bekæmpe kriminalitet at lade denne gruppe fanger sidde dommen ud.

- De måneder længere i fængsel betyder ingenting for fremtidig kriminalitet, siger hun.

I stedet kan netop den kontrol, dømte møder i forbindelse med en prøveløsladelse være med til at forhindre en kriminel løbebane, vurderer forskeren. Blandt andet fordi myndighederne følger en prøveløsladt i længere tid, end hvis personen sidder straffen fuldt af i fængslet.