Kriseguideline kan være på vej til kommunerne

På femte måned efterspørger kommunerne anbefalinger til, hvad de skal gøre i en krisesituation for at hjælpe deres udsatte og sårbare borgere.

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab Torsten Schack Pedersen (V) vil undersøge, om der er et behov for retningslinjer. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Tre liter vand per person – tjek.

Langtidsholdbar mad til tre dage – tjek.

Tæpper, dyner og varmt tøj – tjek.

Det er nogle af de ting, vi har fået at vide er en god idé at have i hjemmet i tilfælde af kriser.

Men mens danskerne for fem måneder siden modtog nogle af de her råd i deres e-boks fra Beredskabsstyrelsen, så har kommunerne spejdet langt efter en lignende plan for kommunens udsatte og sårbare borgere.

Én af de kommuner, som gerne så et stykke papir med retningslinjer til, hvordan de skal hjælpe eksempelvis hjemløse, er Sønderborg Kommune.

- Vi vil selvfølgelig gerne tilrette vores beredskab i Sønderborg jævnfører de retningslinjer, der måtte komme fra nationalt niveau, siger sundhedschef Michael Skriver Hansen.

Laver selv et lille depot

I Varde Kommune har de derimod ikke tænkt sig at vente på en nationalguide. Her havde kommunens udsatteråd det på deres dagsorden tidligere på ugen.

Ifølge Heidi Bundgaard, der er konservativ formand for udsatterådet i Varde kommune, så har kommunens mest udsatte borgere nemlig ikke mulighed for at købe mad og drikke ind til tre dage. Derfor arbejder de på at få et lille depot, som kan bruges til de mest udsatte.

- Vi er jo rigtig bekymret for, at hvis der skulle komme en krise, hvor vi hverken har mad, vand eller varme i tre dage, hvordan vil de så komme igennem det? siger Heidi Bundgaard.

Åbning fra ministeren

Det er kommunernes opgave at have beredskabsplaner, som sikrer, at de kan håndtere forskellige situationer, lyder det fra beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V). Samtidig kan han godt forstå, at kommunerne efterspørger retningslinjer, når nu vi andre har fået guidelines fra Beredskabsstyrelsen.

Derfor er han heller ikke afvisende overfor, at der kan komme nationale retningslinjer for, hvordan kommunerne skal hjælpe udsatte og sårbare, hvis krisen skulle komme. Det skal en dialog med blandt andet forskellige ministerier og Kommunernes Landsforening være med til at afklare.

- Men jeg tager det positivt, at der er stor opmærksomhed på det her, fordi det handler om, at vi som samfund er mest robuste. Også når det handler om krisesituationer, hvor vi kan blive udfordret, siger Torsten Schack Pedersen.

Ministeren opfordrer samtidigt til, at de kommuner som ikke har lagt planer, får det gjort.