Antallet af udbudte lejeboliger stiger i disse dage markant.
Boligportal, der er en af Danmarks største spillere på boligmarkedet, har oplevet en vækst på over 35 procent, siden statsminister Mette Frederiksen (S) gik på tv den 11. marts og lukkede landet ned.
Og det er helt usædvanligt, siger administrerende direktør, Anders Hyldborg.
- Jeg er helt sikker på, at det, vi gør lige nu, er, at vi tager boliger fra konkurrenter.
Og her mener han eksempelvis Airbnb, som ellers normalt ikke er en direkte konkurrent til Boligportal.
- De har jo korttidsleje, og vi har langtidsleje. Men man kunne jo godt have den tanke, at folk i de her krisetider måske vil trække til et lidt mere sikkert sted og en fast indkomst hver måned. Og så er det jo et faktum, at turister ikke kommer til at leje de her boliger, som situationen er lige nu, siger han.
Aflysninger på stribe
Det er i høj grad et-værelses lejligheder, der er kommet flere af.
Et eksempel, der netop er lagt online, er en pæn etværelses lejlighed i København S.
Møbleret, med indflytning ‘snarest’ og rabat på både depositum og den første måneds leje.
- Lige nu er der folk, der har kæmpe udfordringer, og det her ligner noget, der kunne være til turister eller lignende, siger Anders Hyldborg.
Og det er det. Lejligheden er ejet af Sommersted-CPH, der har over 140 lejligheder, som de normalt udlejer et par måneder ad gangen til personer, som skal bruge dem i forbindelse med arbejde. De lejer dem blandt andet ud via Airbnb.
Og udfordringerne er til at tage og føle på, ifølge direktør i Sommersted-CPH Ole Graubæk.
- Vi har haft måske 25 procent aflysninger inklusive denne besked her til morgen: ’fraflytter 10 lejligheder uden varsel grundet coronavirus ….’ og en stor nedgang i efterspørgsel, skriver han i en mail til DR Nyheder.
Derfor bliver nogle af lejlighederne nu lagt på Boligportal med rabatter i håbet om, at det vil få virksomheden gennem krisen.
Airbnb var nødvendig for Mads
Og det er netop ejendomme ejet af sådanne professionelle udlejere, der udgør den største del af de nye boligannoncer på Boligportalen. Men der er også en betydelig stigning i private lejemål.
En af dem er 28-årige Mads Dahl Mølgaard Madsen, som normalt udlejer et værelse i sin treværelses lejlighed via Airbnb. Men alle gæster har meldt afbud.
- Efter at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, kom aflysningerne i løbet af få dage, så alle bookinger i marts og april forsvandt, siger han.
Han er nyuddannet med en kandidat i medievidenskab og søger job, men er lige nu på dagpenge. Derfor er indtægten fra Airbnb helt afgørende for, at han kan betale sin husleje.
Han har lagt opslaget med det ledige værelse i flere forskellige Facebook-grupper, men kunne godt finde på at lægge den på Boligportal.
- Nu forsøger jeg først at finde en fast lejer og så helt skippe Airbnb, men ellers må jeg finde et andet sted at bo. For jeg tænker, at det her Airbnb-marked er lammet de næste mange måneder, siger han.
Airbnb i global nedtur
Ifølge analysebureauet Airdna, der har specialiseret sig i at analysere markedet for Airbnb, styrtbløder Airbnb nu globalt.
I den første uge af marts havde Airbnb næsten ingen bookinger i Beijing i Kina, hvor coronavirusset brød ud, i forhold til den første uge af januar 2020.
Og ifølge Airdna var antallet af bookinger i Milano i Norditalien, som var det første europæiske land, der blev voldsomt ramt af coronavirus, tæt på halveret.
Airbnb har over for Wall Street Journal afvist Aridnas udlægning, men vil ikke selv oplyse statistikkerne for bookinger.
Airbnb er ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelser.
Ekspert: Airbnbs eksistensgrundlag er væk
Der kan være mange årsager til, at der nu er flere lejeboliger på markedet, understreger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
- Men når det sker med så kort varsel, så er det sandsynligt, at en del af dem er værelser, der tidligere har været udlejet på Airbnb. Coronaepidemien har medført, at turismen er død. Lufthavne er lukket, grænserne er lukket, og dermed er storbyturismen og eksistensgrundlaget for Airbnb langt hen ad vejen fjernet, siger han.
Derfor må folk som Mads Dahl Mølgaard Madsen finde andre måder, at tjene pengene på.
- Sådan en indtægtskilde kunne jo være at leje et værelse ud til en studerende. Det er noget, der mangler, og det er jo sådan set positivt nok for samfundet, at det er den vej, man går, siger Curt Liliegreen.
Han peger også på, at salget af nybyggeri kan blive udfordret, og at det med tiden vil give flere boliger på lejemarkedet.
- Det vil være en måde at få nye lejligheder beboet på og begrænse tabet, hvis pludselig afsætningen svigter. Men nu skal vi ikke tage sorgerne på forskud, for det er ikke sikkert, at afmatningen bliver så kraftig, at det udløser dette, siger han.