Krisen kradser: Folk går ned med stress som aldrig før

Siden finanskrisen er antallet af klager over stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø vokset kraftigt.

Den økonomiske krise menes at være årsag til, at flere bliver sygemeldt på grund af stress. (Foto: Stock.xchng © Stock.xchng)

Den økonomiske krise og voksende konkurrence fra udlandet får fagforeninger til at drukne i sager om stress.

I en rundringning foretaget af Politiken beretter 12 fagforbund enstemmigt om en markant vækst i antallet af henvendelser relateret til stress eller dårligt psykisk arbejdsmiljø siden finanskrisen i 2008.

Det sker ifølge fagforeningerne, fordi større produktionskrav og færre ressourcer har skabt et uholdbart arbejdspres. Djøf modtog sidste år 820 henvendelser og forventer i år at passere 1100 - hvilket er mere end fire gange så mange som for fire år siden.

Bange for at miste job

Dansk Metal skønner, at de får dobbelt så mange henvendelser som i 2008, mens Lægeforeningen på blot to år har set en fordobling.

Selv om stress er velkendt, er det i dag et større problem end nogensinde, siger Bodil Gavnholt, chefkonsulent i Djøf, der organiserer 75.000 jurister og økonomer.

- Vi ser, at vores medlemmer bliver bange for at miste jobbet og derfor bider det sure i sig. Det sker, fordi det på grund af krisen er blevet sværere at skifte job, og fordi der varsles fyringsrunder over alt, siger hun til Politiken.

Fem henvendelser om dagen

Hos Dansk Magisterforening er henvendelserne om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø taget så meget til i styrke, at foreningen nu har sat indberetningerne i system.

De modtager dagligt omkring fem henvendelser fra stressramte - altså godt 1000 om året. Arbejdsmiljøkonsulent Ole Grønne oplyser, at foreningen har brugt flere penge på psykologhjælp til medlemmerne de seneste år.

- Desværre ringer mange folk først, når de allerede er godt på vej til at blive rigtigt syge. Og så er det nogle gange for sent at hjælpe dem, siger han til Politiken.