Kristendemokraterne melder sig klar til næste folketingsvalg

Det tidligere regeringsparti er klar til at forsøge et comeback til Folketinget.

Stig Grenov har været formand for Kristendemokraterne siden 27. oktober 2012, hvor han afløste Per Ørum Jørgensen på posten. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Vælgerne ved det kommende regions- og kommunalvalg har mulighed for at sætte deres kryds ved Kristendemokraterne.

Men nu er partiet også godt på vej til at stille op til næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i 2019. De nødvendige 20.109 vælgererklæringer er i hus, fortæller formand Stig Grenov.

- Jeg tror, vi har rigtig gode chancer for at komme i Folketinget denne gang. Vi var skuffede efter det seneste valg, for vi følte, at folk forstod, at vi var et politisk parti, der har noget at byde på, siger han til DR Nyheder.

Kristendemokraterne holder i weekenden landsmøde på Brogården i Middelfart. Her drøfter medlemmerne de mærkesager, der skal sikre partiet et comeback til Folketinget.

Børnepolitik skal tiltrække vælgerne

I dag løftede partiet sløret for 15 ønsker til en "børnenes finanslov", som skal være en del af den årlige finanslov, hvis det står til Kristendemokraterne.

- En god barndom varer hele livet. Men det gør en dårlig barndom desværre også. Derfor vil vi blandt andet have gratis terapi til forældre, der er på vej ud i en skilsmisse. Det er en investering, der i det lange løb vil kunne spare samfundet for milliarder, siger Stig Grenov.

Barselsperioden, som forældre kan dele, skal desuden hæves til 18 måneder, mener partiet. Og forældre skal have ret til at arbejde deltid, så de kan få bedre tid til at være sammen med deres børn.

Forældre skal ifølge Kristendemokraterne også have mulighed for at få fingre i de kommunale kroner, der ellers følger barnet, når det skal i institution. Dermed vil forældre lettere få råd til at være hjemme sammen med deres børn, mener Kristendemokraterne.

Ind og ud af Folketinget

Partiet debuterede med syv mandater i Folketinget efter det såkaldte jordskredsvalg i 1973. Dengang hed partiet Kristeligt Folkeparti.

Fra 1982 til 1988 sad partiet i firkløverregering sammen med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Centrum-Demokraterne.

Kristendemokraterne var repræsenteret i Folketinget frem til valget i 1994, men faldt efterfølgende for spærregrænsen. Partiet kom ind igen i 1998 og var på Christiansborg frem til 2005.

Fra 2010 til 2011 var partiet repræsenteret i Folketinget ved den dengang tidligere konservative politiker Per Ørum Jørgensen, der efter en periode som løsgænger meldte sig ind i Kristendemokraterne.

Økonomi- og Indenrigsministeriet skal godkende vælgererklæringerne, inden partiet bliver opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.