Kristi Himmelfartsdag bliver uden salmesang i Marmorkirken: 'Pinsedag uden salmer ville altså være nederen'

Størstedelen af kirkerne er igen åbne og klar til højmesse, men alt er ikke, som det plejer at være.

Fortovscaféerne i stuen og kælderen på de mondæne adresser i hjertet af København er velbesøgt af sultne og solhungrende frokostgæster.

Bredgade er proppet med varebiler og utålmodige håndværkere, der kæmper sig vej mod Kongens Nytorv. Alt er kort sagt som det plejer.

Men når man svinger ned af Frederiksgade og træder ind i Marmorkirken, viser coronakrisen sig stadig.

Køen ved indgangen er byttet ud med en ensom flaske håndsprit, og de mange hviskende turister er ingen steder at se. Den eneste gæst på kirkebænkene midt i det mægtige rum er en solstråle.

Gæster i Marmorkirken bliver mødt af en flaske håndsprit. Det er dog ikke mange, der har trykket sprit i hænderne siden genåbningen i mandags. (Foto: Kevin Ahrens © dr)

Normalt besøger flere hundredtusindvis af gæster Marmorkirken om året. På de allermest stille dage går 600 og 700 gennem søjlerne. Siden kirkerne mandag fik lov at åbne igen efter to måneders lukning, har tallet ligget på mellem 50 og 100.

Det fortæller sognepræst Mikkel Wold, der har været præst i kirken siden 1994. Lukningen har dog ikke været med hans gode vilje.

- Jeg forstår det ikke. Mange af mine kollegaer har den opfattelse, at den bedste måde at være solidarisk på, det er at lukke kirken. Jeg synes, det er mest solidarisk at holde den åben, men selvfølgeligt med de sundhedsmæssige forskrifter, der skal til.

Trist uden salmesang

Han forstår godt, at man ikke har kunnet holde gudstjeneste, men han er ked af, at folk ikke har haft mulighed for at sætte sig i kirken.

- Det betyder noget mentalt. Da alt var lukket, var supermarkeder, bagerne og selv den lokale farvehandler åben. De satte et skilt op, der viste, hvor mange der måtte være. Det kunne vi også godt finde ud af, siger Mikkel Wold.

Nu er ventetiden dog ovre, og han kunne mandag åbne dørene til den majestætiske kirke med den famøse kuppel, der officielt hedder Frederiks Kirke efter Frederik 5.

Alt bliver dog langt fra, som det plejer, når der i dag er højmesse på Kristi Himmelfartsdag.

Vognene med salmebøger vil ikke blive kørt frem de næste helligdage. (Foto: Kevin Ahrens © dr)

Til en normal højmesse dukker der mellem 100 og 150 op. De nye retningslinjer betyder dog, at der skal være to meter mellem kirkegængerne, hvis der skal synges salmer. I Marmorkirken betyder det, at der er plads til 65 personer.

- Derfor har vi valgt at prøve at gøre det uden salmer de første to helligdage torsdag og søndag. Der er gode salmer Kristi Himmelfartsdag, så det bliver trist, men det er mere trist at sige nej til folk i døren, fortæller han.

Det betyder dog langt fra, at der vil være stille i kirken. Organisten vil spille lidt mere end normalt, og koret vil også synge under altergang. Han håber dog, at salmerne er tilbage til pinse.

- Pinsedag er en fantastisk dag og med nogle af de bedste salmer. Det er altså nederen ikke at kunne synge dem, siger han.

Retningslinjer i sidste øjeblik

Siden nedlukningen af samfundet i midten af marts, har kirken flere gange været genstand for debat. Især i

påsken
var der delte meninger om, hvorvidt man skulle lade danskerne komme i kirke.

Kirkerne måtte dog ligesom så mange andre væbne sig med tålmodighed. Og de måtte vente længe på retningslinjerne for, hvordan de skulle åbne og afholde for eksempel gudstjenester.

Først sent om aftenen inden genåbningsdagen i mandags lå de klar, hvilket ifølge Landsforeningen af Menighedsråd var lige sent nok. Og det giver Mikkel Wold dem ret i.

- Jeg er glad for, at det ikke er Kirkeministeriet, der varetager Danmarks forsvarspolitik, for så var vi da blevet invaderet af russerne for 100 år siden. Det er mærkeligt at få en instruks natten før, man åbner. Det er ikke god timing og i hvert fald ikke rettidig omhu.

Men så er det ifølge sognepræsten heller ikke værre, da kirkerne godt har vidst, at de var en del af genåbningsplanens fase 2.

- Så vi skulle bare sørge for, at det var forsvarligt, og det kan vi godt selv finde ud af.

Mikkel Wold har været præst i Marmorkirken i 26 år, så der er efterhånden blevet samlet lidt papirer, bøger og malerier sammen. - Som Albert Einstein sagde, "hvis et rodet skrivebord er tegn på et rodet sind, hvad er et tomt skrivebord så udtryk for?", siger han. (Foto: Kevin Ahrens © dr)

Mere sikkert end supermarkedet

Og hvordan skaber man så en sundhedsmæssig forsvarlig gudstjeneste? Udover afstandskravene er det især altergangen, som man har haft fokus på.

Her vil kirkegængerne ikke knæle som normalt, men derimod stå i kø med afstand for at modtage nadver.

- Man tager sit eget bæger fra en bakke, går hen og får brødet fra kordegnen, som har handsker på. Så spiser man brødet, får vinen af præsten, drikker den og så stiller man sit bæger og går ned igen. Det her er mere sundhedssikret end at handle i supermarkedet, forsikrer Mikkel Wold.

Man skulle tro, at Mikkel Wold havde haft mere travlt end normalt i det, der bliver kaldt en krisetid, men sådan har det langt fra været.

- Jeg kan huske 11. september 2001. Det væltede ind. Folk havde angst, og de var i panik. Jeg havde troet, der også ville komme mange nu.

Han forklarer det med, at de fleste stadig har haft mulighed for at gå eller løbe en tur under karantænen, og at man ikke vil være en byrde.

- Psykologerne og lægerne har jo oplevet det samme. Lægerne måtte jo ligefrem fortælle folk, at de stadig skulle ringe, siger han.

Mikkel Wold foran Marmorkirken. Det skulle tage 145 år fra Frederik 5. lagde grundstenen, til den kunne indvies i 1894. (Foto: Kevin Ahrens © dr)

Verden går ikke under

I stedet har Mikkel Wold brugt sin tid på at forsøge at formidle håb under coronakrisen, selvom det var på nettet i stedet for fra prædikestolen.

- Vi har været meget opmærksomme på dem, der synes, at det her har været lidt undergangs-agtigt. For det er det ikke. Det er ikke det her, der får verden til at gå under.

Han er dog på den anden side overrasket over, at mange handler, som om det er overstået. Og han tager da også selv sine forholdsregler, når det kommer til smitterisiko. Men præstearbejdet skal passes.

- Man skal tænke sig om, og man skal ikke være martyr, men man skal heller ikke lukke kirkerne hermetisk i en periode, hvor der er brug for os.

Hvis smittetrykket holder sig lavt i Danmark trods genåbningen, så mener Mikkel Wold, at man også i kirkerne vil vende tilbage til hverdagen - også med salmesang.

Hverken konfirmationen, som er rykket til 6. september, eller juleaften i Marmorkirken ser dog ud til at blive, som det plejer.

- Vi må tage en dag af gangen. Det vigtigste er, at vi passer på hinanden.

Facebook
Twitter