Kristian Jensen om SAS-udflytning: En nødvendig beslutning

Finansministeren slår dog fast, at SAS fortsat er et skandinavisk flyselskab, selv om de har besluttet at oprette baser i London og Spanien.

Danmarks finansminister Kristian Jensen fotograferet på sit kontor tirsdag den 10. januar 2017. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

-Det er desværre en nødvendig beslutning at effektivisere SAS' drift. Lige nu står de med en række økonomiske udfordringer, og derfor er der behov for at kigge på omkostningerne. Derfor bakker vi fra dansk side op om, at SAS flytter en mindre del af deres flyflåde til baser i England og Spanien.

Sådan lyder reaktionen fra finansminister Kristian Jensen (V) til DR Nyheder, efter at flyselskabet SAS netop har meldt ud, at de opretter et irsk selskab, der skal stå for driften af baser i Spanien og London. Det sker for at nedbringe omkostningerne og giver blandt andet SAS mulighed for at ansætte medarbejdere på billigere overenskomster.

Kristian Jensen understreger, at flysselskabet er 'skandinavisk', men at SAS' beslutning om at flytte en del af forretningen ud af Skandinavien er fornuftig.

- SAS skal kunne følge med i konkurrencen fra andre selskaber og agere på markedsvilkår. Det nytter ikke noget at tro, at vi kan have et levedygtigt flyselskab, hvis vi tager en hel masse politiske hensyn om, at de skal drive deres selskab på en bestemt måde, siger Kristian Jensen.

Stærkt SAS skal bevares

Den danske stat ejer lige nu 14 procent af SAS. Norge og Sverige har begge solgt andele af deres aktier i selskabet, så 11 procent i dag er på norske hænder, mens 17 procent er på svenske. Kristian Jensen ønsker dog ikke at spekulere i, om at den danske stat også skal sælge ud af deres SAS-aktier.

- Det er vigtigt for Danmark, at SAS er et stærkt selskab, der kan blive ved med at fragte en masse mennesker til Københavns Lufthavn. Det giver ikke bare en masse indtægter til selve lufthavnen, men SAS er også med til at stadfæste København som et knudepunkt for lufttrafik i Nordeuropa, siger finansministeren.

SAS sendte klokken 08.30 en pressemeddelelse ud, hvor de slog fast, at størstedelen af deres flyflåde fortsat skal operere fra Skandinavien.

- På linje med strategien om at fokusere på de kunder, som rejser til og fra Skandinavien, vil størsteparten af SAS' flyvirksomhed fortsat være baseret i Skandinavien.

- Ved at oprette nye baser kan vi udfylde vores produktion i Skandinavien og på sigt bygge et endnu bredere netværk og en suveræn tidsplan til gavn for vores kunder, lyder det i en udtalelse fra den administrerende direktør, Rickard Gustafson.

Oprettelsen af de to baser uden for Skandinavien skal ifølge en pressemeddelelse være effektueret i efteråret 2017.

FacebookTwitter