Kristne forældre flygtede til Danmark: Deres søn døde i krig for Islam

Samuel Yemane kom til Danmark som 3-årig - og som kristen. 26 år senere forlod han landet som radikal islamist for at kæmpe i Syrien. Det kostede ham livet.

- Jeg har mistet min bedste ven gennem hele mit liv. En person, som kender mine hemmeligheder, og jeg kender hans følelser.

Barndomsvennen Poya Pakzad er stadig dybt berørt, når han skal tale om Samuel Yemane, som blev dræbt i krigen i Syrien tidligere på året.

21 Søndag har gennemtrawlet den afdødes liv fra hans opvækst i Herlev, og til han blev radikal islamist for at finde frem til, hvad der får unge mennesker til at drage til Irak og Syrien og kæmpe med livet som indsats.

- Jeg tror godt, han ville være en helt i det miljø. Han var en af dem, som var mest radikal, og en af dem, som var mest loyal. Men der var også en form for gruppepres, siger Poya Pakzad.

9/11 startede Samuels Yemanes radikalisering

Samuel Yemanes forældre kommer fra Eritrea og landede i Danmark i 1987, da Samuel Yemane var tre år gammel. Familien har en kristen baggrund, og folk, der oplevede ham som ung, forstår ikke, at han kunne ende som radikal islamist:

- Jeg husker ham som en glad og frisk fyr, der kom til træning og gik til den. Han gjorde, hvad han fik besked på. Han var ikke en, der gik på tværs, siger Jesper Lundin, som var basketballtræner for Samuel Yemane fra han var 11 til cirka 14 år gammel.

Samuel Yemane (th) og hans ven Poya Pakzad.

Også det eritreanske miljø i Danmark er chokeret over Samuel Yemanes skæbne. Miljøet tæller godt 1.000 personer, og mange kender den afdødes familie.

- Vi kender vedkommende, så det berører os rigtig, rigtig meget, siger Selam Mahdi, talskvinde for den eritreanske klub i Brønshøj ved København.

Af 21 Søndags gennemgang fremgår det, at radikaliseringen begyndte et par år efter terrorangrebet på World Trade Center i New York i 2001. Omkring 2004 begyndte der at florere flere og flere konspirationsteorier om, at det måske var amerikanerne selv, der stod bag massakren.

- Vi sad hjemme hos mig og så konspirationsvideoer. Der var en masse amerikanske konvertitter, der gav foredrag, husker Poya Pakzad.

- Jeg gik i seng, men da jeg vågnede dagen efter, var Samuel stadig vågen og klinet til skærmen og fulgte med i de her videoer.

Succes med musikstudie

I 2005 blev Samuel Yemane medejer af et musikstudie i København. Firmaet fik hurtigt opbygget en kundebase - hovedsageligt blandt små navne i rappermiljøet. Men Samuel Yemane brugte mere og mere af sin tid på at se jihad-videoer, og til sidst faldt partnerskabet fra hinanden.

I det eritreanske miljø i Danmark bemærkede man, at ikke bare Samuel Yemane men også flere andre unge eritreanere totalt havde ændret personlighed og var blevet stærkt radikaliseret. Tre familier arrangerede derfor for cirka fire år siden et krisemøde for at advare mod risikoen. Flere end 100 forældre mødte op.

- Det er jo klart, at man som forældre bliver bekymret. Budskabet har været, at forældrene skal være opmærksomme på, hvilke miljøer deres børn omgås med, for at forhindre, at der er endnu en ung mand eller kvinde, der drager til Syrien til ingen nytte, siger Selam Mahdi fra den eritreanske klub i Brønshøj.

Forlader kone og tre børn

Men for Samuel Yemane var det for sent. Han mistede mere eller mindre kontakten med sin eritreanske familie, droppede delvist sit eget navn og brugte i stedet navnet Abu Esa. Kristendommen sagde han farvel til og konverterede til islam. Og i 2013 tog han den ultimative beslutning.

På det tidspunkt havde han en muslimsk kone, tre børn og et fjerde på vej. Alligevel frameldte han sig i december 2013 familiens lejlighed på Nørrebro i København. Myndighederne får ikke at vide om, hvor han vil flytte hen, men i januar i år kommer svaret. På flere hjemmesider kan hans omgivelser finde videoer fra Syrien, hvor man kan se, at Samuel Yemane er død i krigen.

- Nogle skrev direkte, at de håbede, at hans familie ikke ville sørge over ham, men fejre det, fordi han nu var i paradis, og familien ville være sikret en plads i paradis, erindrer Poya Bakzad.

Samuel Yemane (th) og hans ven Poya Pakzad.

I det eritreanske samfund undrer man sig over, hvor den uforsonlige holdning kom fra. For i Eritrea bor muslimer og kristne nærmest dør om dør uden problemer:

- I Eritrea lever de forskellige trosretninger side om side, så det er et fuldstændig ukendt fænomen at opleve radikalisering i det omfang, som vi har set herhjemme i Danmark, siger Selam Mahdi.

Det britiske nyhedsmagasin The Economist vurderer, at cirka 100 danskere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe.

Se hele indslaget fra 21 Søndag i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter