Kristne kan måske nemmere få asyl

Afviste asylsager, hvor afghanere er konverteret til kristendom, genoptages. Det kan få principiel betydning.

Chancen for at få asyl i Danmark kan blive større, hvis man konverterer til kristendom (© DR)

Konverter til kristendommen, og bliv tildelt asyl. Det kan blive virkelighed for asylansøgere i Danmark, efter at Flygtningenævnet har lavet en kovending og genoptaget to afviste asylsager, skriver Politiken.

Principielle sager

Asylsagerne kan ifølge eksperter få principiel betydning, hvis nævnets afgørelse omstødes. Det drejer sig om to afghanere, der begge er konverteret fra islam til kristendom og er blevet døbt, mens de har været i Danmark.

I maj fik de afslag på asyl, selv om de hævder at risikere religiøs forfølgelse i Afghanistan, hvor frafaldne muslimer arresteres og risikerer dødsstraf.

Flygtningenævnet har indtil nu afvist, at de to afghanere kan opnå asyl. Nævnet fremhæver blandt andet, at de to mænd kan skjule deres nye tro i Afghanistan og derfor ikke risikerer forfølgelse.

Kritik fra UNHCR

Men afgørelsen fik FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, til at rejse kritik, hvorefter nævnet udsatte hjemsendelserne.

Omstøder nævnet afgørelsen i de genoptagne sager, vil det få principiel betydning for asylansøgere, der i Danmark konverterer til kristendommen, vurderer lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet Peter Starup.

Lignende sager kan omgøres

For dermed åbnes der for, at asylsager af samme karakter kan vurderes anderledes end hidtil. Det mener adjunkt i flygtningeret ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm, som har arbejdet for UNHCR og har skrevet ph.d. om flygtningebeskyttelse i Danmark.

- Det vil danne præcedens, for så vil der ligge en afgørelse på området, man kan læne sig op ad. Der vil altså være en mulighed for, at lignende sager vil kunne blive omgjort, siger han

Jesper Lindholm understreger, at Flygtningenævnet dog stadig vil søge at afgøre sagerne individuelt, så elementer som ansøgerens troværdighed også indgår i bedømmelsen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at kommentere sagen over for Politiken.

Facebook
Twitter