Kristoffer kan se vandet snige sig tættere på huset: 'Jeg har sgu lidt ondt i maven'

Sandsække skal forsøge at holde vandet væk fra Kristoffer Jakobsens hus.

For Kristoffer Jakobsen er det et kapløb mod tiden. Billedet stammer fra den 2. december, hvor vandet også kom truende tæt på. (Foto: Flemming Nielsen)

Kristoffer Jakobsen og familien troede egentlig, at de var på den sikre side.

Ved familiens hus langs Gudenåen blev der bygget et dige, som lå 50 centimeter over den højest målte vandstand. Og så troede man egentlig, at det var det.

Men i takt med, at regnen er blevet ved med at falde det sidste lange stykke tid, er nervøsiteten hos familien i Resenbro øst for Silkeborg blot taget til.

- Jeg har sgu lidt ondt i maven. Vandet er steget igen i nat, fortæller en tydeligt påvirket Kristoffer Jakobsen til P1 Morgen.

(Foto: Grafik: Lærke Kromann)

Her til formiddag er vandstanden otte-ni centimeter fra, at det begynder at løbe over diget og ind i huset.

- Vi begynder at lægge planer for, hvad vi skal gøre. Vi har en ordentlig bunke sand og en masse sække til at ligge. Vi kan få dem fyldt op med sand og lægge dem rundt langs diget, men problemet er, at det er 100 meter dige, vi snakker om, så det er 400-500 sandsække, der skal lægges.

  • Arbejdet med sandsækkene er så småt gået i gang.
  • Arbejdet med sandsækkene er så småt gået i gang.
  • Arbejdet med sandsækkene er så småt gået i gang. Kristoffer Jakobsen ses til højre.
1 / 3

Kan I overhovedet nå det?

- Lige nu stiger vandstanden måske to-tre centimeter i døgnet, så hvis vi går i gang i god tid og får indkaldt nogle mennesker, så er planen, at vi kan nå det.

Kristoffer Jakobsen siger, at det vil få "uoverskuelige konsekvenser", hvis vandet ender med at nå huset.

- Hvis det løber ind i huset, kan vi ikke bo her, og med den slags oversvømmelser er der ingen forsikring, der dækker, og pludselig står man med et hus, man ikke kan bo i.

Han fortæller, at han har talt med sin forsikring, der har oplyst ham om, at han kun får erstatning, hvis skaderne skyldes stormflod.

Klarere vand driller

Det er ikke kun ved Gudenåen, at der er problemer med vandstanden.

Faktisk kæmper man med samme udfordring flere steder i Jylland. I den forgangne uge gik et dige over i Ribe, Storåen gik over sine bredder i Holstebro, og 11 boligblokke i Horsens blev evakueret på grund af frygt for oversvømmelser.

De store vandmasser skyldes naturligvis, at der er faldet meget nedbør, som får jorden til at strejke.

Men en del af forklaringen ligger også i vandets klarhed, forklarer geolog med speciale i hydrologi Niels Bering Ovesen fra Aarhus Universitet.

- De sidste 10-12 år er vandet blevet mere klart. Det betyder, at lyset kan nå ned gennem vandet, og det give meget bedre vækstbetingelser for vandplanter.

- Planterne yder modstand mod vandenes strømning, og det giver alt andet lige højere vandstand for den samme mængde nedbør, siger Niels Bering Ovesen.

Henover weekenden advarer DMI om forhøjet vandstand langs Vestkysten og ved den vestlige del af Limfjorden.