Kritik af alkoholbehandling: 'Dit postnummer afgør din skæbne'

Sundhedsstyrelsen anbefaler selv, at der bliver indført fælles standarder.

Det er en udfordring, at kommunerne selv må lægge niveauet for alkoholbehandlingen, siger en ekspert. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund er sagen ganske klar.

- Det er uacceptabelt, at man som borger med et alkoholproblem kan havne i et behandlingslimbo, hvor dit postnummer afgør din skæbne.

I den står der, at kommunerne ud over behandlingsgarantien på 14 dage selv kan "fastlægge serviceniveauet af alkoholbehandlingen."

Og styrelsen konkluderer selv, at der er behov for fælles standarder.

"Nationale kvalitetsstandarder for alkoholbehandling bør gælde for alle behandlingssteder, der tilbyder alkoholbehandling," står der i rapporten.

En udfordring at kommuner selv bestemmer

Anette Søgaard Nielsen er professor ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet og er desuden bestyrelsesformand i interesseorganisationen Alkohol & Samfund.

- Det er en udfordring, at kommunerne selv skal træffe beslutningen og lægge niveauet for kvaliteten af behandlingen.

- Vi savner, at lovgivningen simpelthen specificerer minimumskravene og definerer minimumskravene til, hvad behandlingen skal indeholde, så man sikrer, at behandlingen er lige god over hele landet, siger hun.

Peder Hvelplund fra Enhedslisten er enig.

- Konklusionerne er jo klokkeklare og understreger behovet for, at vi får nogle nationale kvalitetsstandarder på den kommunale alkoholbehandling.

Kommuner bør samarbejde

Ifølge Anette Søgaard Nielsen er der ingen, der behøver at opfinde den dybe tallerken for at finde frem til de standarder, der eventuelt skal indføres.

For vi ved allerede, hvad der virker, siger hun.

- Sundhedsstyrelsen har lavet en stor redegørelse om det. Og et engelsk studie har gennemgået stort set al forskning i verden på området.

Anette Søgaard Nielsen erkender, at det kan blive dyrt for små kommuner, hvis der bliver indført nationale krav til alkoholbehandlingen.

- Men løsningen er, at kommunerne går sammen om at drive de her institutioner.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund vil kompensere kommunerne for de ekstraudgifter, som de eventuelt må få.

- De penge må vi finde ved økonomiforhandlingerne til sommer. Men lige nu vil jeg bede sundhedsministeren handle politisk på det her, så vi kan få indført nationale kvalitetsstandarder, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Facebook
Twitter