Kritik af dansk indsats for at skabe natur efter FN-rapport

Regeringens indsats for at redde dyre- og planteliv går for langsomt, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Den danske indsats for at redde plante- og dyrelivet skrider frem med 'museskridt', lyder kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Den danske indsats for at redde biodiversiteten går alt for langsomt. Sådan lyder reaktionen fra Danmarks Naturfredningsforening, efter en ny FN-rapport vurderer, at en million dyre- og plantearter er i overhængende fare for udryddelse.

- Danmark skal sætte barren højere. Vi er på rette spor, men det går så langsomt, så adskillige arter er udryddet, før vi er i mål, siger Marie Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Ny rapport: Million arter i fare

En rapport fra FN-organisationen Ipbes, der overvåger klodens biodiversitet, vurderede mandag, at en million dyre- og plantearter er i fare for at blive udryddet inden for få årtier.

Rapporten er udarbejdet af forskere fra mere end 50 lande.

Ifølge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har regeringen i løbet af de senere år givet naturen 14.000 hektar urørt skov at boltre sig på, hvilket er med til at styrke naturens mangfoldighed.

- Det er et godt skridt på vejen, men det er ikke nok, og det er vi klar over, konstaterer miljøministeren.

Peger på forslag til jordreform

Det har Jakob Ellemann-Jensen helt ret i, mener præsidenten for Danmarks Naturfredningsforeningen. Set i forhold til problemerne, som FN-rapporten viser, er regeringens indsats "museskridt i den rigtige retning".

- I Danmark kunne man starte i morgen, hvis man ville, ved at gennemføre den jordreform, vi har fremlagt sammen med Dansk Landbrug, siger Maria Reumert Gjerding, der peger på, at det vil skabe 100.000 hektar vild natur.

Tidligere på året fremlagde Danmarks Naturfredningsforening et udspil til en jordreform sammen med Dansk Landbrug. Planen går ud på, at dårlig landbrugsjord gives tilbage til naturen, mens landbrugsproduktionen på den gode jord effektiviseres.

- Vi tager FN-rapporten meget alvorligt og taler i forvejen med vores landmænd om, hvordan man i det daglige kan dyrke jorden på en hensigtsmæssig måde og tage hensyn til biodiversiteten, siger Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer.

Ifølge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen er forslaget til en jordreform ‘en fremragende ide’, der nu blandt andet vil teste ideen bag forslaget med et pilotprojekt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter