Kritik af journalist-opkald til præst

En mediejurist kritiserer nu, at en BT-journalist ringede til præsten Per Ramsdal under dække af at ville skjule flygtninge. Dårlig presseetik, siger juristen.

Præsten Per Ramsdal afviser, at han står bag netværk, der skjuler flygtninge. (Foto: © Mogens Flindt, Scanpix)

Det var i strid med god presseskik, da en journalist fra dagbladet B.T. i sidste uge ringede til den omstridte præst i Brorsons Kirke i København, Per Ramsdal, og udgav sig for at være flygtningeven, der ville hjælpe med at skjule udviste irakere.

Det mener en af Danmarks førende mediejurister, Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Samtale lagt på nettet

B.T. har lagt hele samtalen ud på avisens hjemmeside som dokumentation, og Oluf Jørgensen var meget overrasket over, da han hørte samtalen.

- Jeg har som mange andre i et par døgn hørt om, hvordan præsten var afsløret som bagmand. Men ved bagmand forstår jeg en, der organiserer og styrer et netværk. Så da jeg fik hørt optagelsen, blev jeg virkelig overrasket, fordi den slet ikke fortæller noget om, at han organiserer eller skjuler flygtninge, siger Oluf Jørgensen.

Han påpeger, at Per Ramsdal i samtalen alene fortæller, at han har givet adresser videre på flygtningevenner, der gerne vil skjule flygtninge.

Betænkelighed hos DR

Hos Danmarks Radio, som i flere tilfælde har anvendt skjult kamera, er man også betænkelig ved B.T.'s fremgangsmåde.

- Her gælder samme regler som skjult kamera. Man skal kun anvende den slags metoder, når alt andet er umuligt, og hvis det har en afgørende samfundsmæssig betydning. Det har det ikke i dette tilfælde, siger lytternes og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup, til Kristeligt Dagblad.

Avis forsvarer journalist

Sognepræst i København Kirsten Sandholt har meldt journalisten fra B.T. til politiet for forsøg på at overtræde udlændingeloven.

B.T.'s ansvarshavende chefredaktør, Peter Brüchmann, forsvarer sin journalist.

- Vi imødeser den (anmeldelsen, red.) med fortrøstning, for det er en helt legitim journalistisk metode at gøre det her, og vi gør det for at finde ud af, om det tip, vi har fået, er korrekt, siger han.