Kritik af politiet i voldtægtssager: Ofre får ikke altid bistand

Voldtægtsofre får i for mange tilfælde ikke tilbudt den bistandsadvokat, som de har krav på, siger Statsadvokaten.

Politiet skal være bedre til at fortælle voldtægtsofre, at de har ret til at få en bistandsadvokat, siger Statsadvokaten i København. (© dr)

Når et voldtægtsoffer kommer ind til afhøring hos politiet, er det vigtigt for opklaringen af sagen, at hele historien kommer på bordet.

Af den grund har alle voldtægtsofre ret til at få en bistandsadvokat. Men i for mange tilfælde begår politiet fejl og glemmer at informere voldtægtsofre om, at de har ret til at have en advokat ved deres side.

"Det betyder, at vi får en dårligere kvalitet af sagsbehandlingen (...)"

Gyrithe ulrich, vicestatsadvokat, København

Sådan lyder kritikken fra Statsadvokaten, der fører tilsyn med politiets behandling af blandt andet voldtægtssager.

- Det er fejl, der giver en risiko for, at sagen ikke bliver behandlet så godt, som den ellers kunne have været, siger Gyrithe Ulrich, der er vicestatsadvokat i København.

Om omfanget af fejlene siger hun:

- Det er tit nok til, at vi synes, det er problematisk.

Kunne føre til flere sager for retten

Det er kun hver femte anmeldelse af voldtægt, der fører til, at en gerningsmand bliver dømt, viser tal fra Danmarks Statistik.

Om 'Jeg blev voldtaget'

Dokumentaren rekonstruerer forløbet omkring Stine Søholts historie.

DR Dokumentar har udover Stine Søholt også talt med en af de tre mænd fra bilen, der giver en helt anden version af historien.

Vises på DR1 onsdag 6. januar kl. 20.30

Kan efterfølgende ses på dr.dk/tv

Tilrettelagt af Kay Bæckmann Nielsen

Men den andel kunne være højere, hvis ikke retten til en bistandsadvokat blev glemt af politiet, mener Statsadvokaten.

- Det betyder, at vi får en dårligere kvalitet af sagsbehandlingen, og i sidste ende kan det betyde, at man ikke får ført alle de sager frem til en domstol, som man egentlig kunne, siger Gyrithe Ulrich.

Center for Voldtægtsofre i Aarhus modtager kvinder, der har været udsat for voldtægt. Også her efterlyser man også mere konsekvent brug af bistandsadvokater.

- Man kan gøre noget for at sikre de ramte ved at have en bistandsadvokat med lige fra starten, siger Anja Hareskov Jensen, der er ledende psykolog.

- Jeg hader dem, og jeg ønsker dem dybest set alt onde i verden, siger Stine Søholt om de mænd, der ifølge hende voldtog hende for fire år siden i dokumentaren 'Jeg blev voldtaget' (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

Følsomme forklaringer

Afhøringer af voldtægtsofre er uhyre vanskelige, siger Anja Hareskov Jensen.

- Når man afhører nogen om en voldtægt, så er man i gang med at spørge til det værste, der er sket i deres liv.

Hver femte anmeldelse af voldtægt fører til dom

I årene 2010 til 2014 er der anmeldt 1977 voldtægter og voldtægtsforsøg

1452 personer er blevet sigtet

Der er faldet dom i 390 tilfælde.

Det betyder, at hver femte anmeldelse fører til, at en voldtægtsmand bliver dømt.

Kilde: Danmarks Statistik

Og netop derfor kan en bistandsadvokat være en vigtig støtte i situation. Samtidig kan den støtte være med til at give en bedre forklaring.

- Der er faktisk mange forurettede, der kan være bange for at fortælle hele sagsforløbet. Og det vil man måske fortælle til sin egen advokat, siger Gyrithe Ulrich.

V: Under al kritik

Justitsminister Søren Pind har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil bede justitsministeren overveje problemet.

- Hvis det er, som det bliver anført her, så er det under al kritik. Det (at hun har ret til en bistandsadvokat, red.) skal kvinden gøres opmærksom på, og der skal også være en bistandsadvokat, der kan rykke ud midt om natten, siger han.

Statsadvokaten i København er for øjeblikket i gang med at rejse rundt til landets politikredse for at indskærpe, at kvinder, der er blevet voldtaget, skal have tilbuddet om at få en bistandsadvokat.